На Кръглата маса бяха обсъдени възможностите туризмът да бъде включен

...
На Кръглата маса бяха обсъдени възможностите туризмът да бъде включен
Коментари Харесай

Стела Балтова: Туризмът няма да изгуби парите за възстановяване, въпреки изпуснатия срок

На Кръглата маса бяха разисквани опциите туризмът да бъде включен в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България като инструмент за възстановяване на здравния статус на популацията ни, както и за подкрепяне на възобновяване на бранша от рецесията, в резултат на Covid-19. Форумът се организира в Бургас и е проведен от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, оповестиха от Министерството на туризма.
Министър срещна участниците във форума с стадиите на правене на проекта, който е на стойност 6,3 милиарда евро и увери, че средствата няма да бъдат изгубени, макар че България пропусна опцията да кандидатства в период. България стартира работа по проекта през лятото на 2020 година, без да включи бранш туризъм в рамката на проекта за възобновяване и резистентност.
 Специални стикери за туристическите обекти с имунизиран личен състав Специални стикери за туристическите обекти с имунизиран личен състав
Туристическите обекти, в които личният състав е имунизиран, ще получават специфични стикери, издавани от Министерствата на туризма и на здра...
Когато проектът е показан в първия си вид през ноември 2020г, министерство на туризма образува работна група за подготовка на оферти за използване на финансовия инструмент „ Next Generation EU ”, която по този начин и не заработва. На 08.02.2021 е образувана друга работна група за правене на „ Визия за цифрова промяна в туризма “, която създава предложение. Министър Балтова заяви, че упоритостта на кабинета е Планът да бъде импортиран до края юли и при започване на октомври да има първи приходи към бизнеса. Тя прикани бранша към дейна работа, основана на познания, включително с институциите и общините. Служебният министър осведоми участниците в кръглата маса, че понастоящем е препоръчано включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна успеваемост.
Министерството на туризма е подготвило и внесло посредством Министерство на регионалното развитие в края на месец май писмо и апликационна форма с настояването този съставен елемент да бъде допълнен и уголемен с съответни параметри за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост на местата за настаняване и съответен бюджет от 240 млн. лева Към момента туризмът е планувано да получи поддръжка хоризонтално и в границите на Стълб 1 “Иновативна България ”; Компонент „ Интелигентна промишленост ”; Инвестиция 2: Програма за икономическа промяна. Програмата планува даване на целева поддръжка на българските дребни и междинни предприятия в главните проблематични области, които забавят трансформацията към цифрова, зелена и ресурсно ефикасна стопанска система.
Механизмът за възобновяване и резистентност е главен детайл на NextGenerationEU с бюджет от 672,5 милиарда евро за заеми и безплатни средства в поддръжка на промените и вложенията на страните от Европейски Съюз. Целта е да се смекчат икономическите и обществените последствия от пандемията от ковид и да се покачат устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на европейските стопански системи и общества за провокациите и опциите на екологичния и цифровия преход. Държавите от Европейски Съюз работят по своите проекти за възобновяване и резистентност, с цел да получат достъп до средствата в границите на Механизма за възобновяване и резистентност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР