На консултативния съвет по сигурност при премиера е имало поне

...
На консултативния съвет по сигурност при премиера е имало поне
Коментари Харесай

Поне двама от Президенството са знаели за планираното изгонване на руските дипломати

На консултативния съвет по сигурност при премиера е имало най-малко двама визиите на Президентството, които са били наясно с идното изпъждане на 70-те чиновници с дипломатически статут от посолството на Русия в София. Това е станало ясно по време на закритото чуване на премиера в оставка Кирил Петков нощес в Народното събрание. Това заяви депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев. На съвещанието е изнесана огромен размер класифицирана информация, която съгласно него давала цялостно съображение съветските дипломати да бъдат оповестени за " личност нон грата ".

" Има всички индикации, че информация за антибългарска активност на съветските служби е имало и в предходни години. Въпросът е за какво предните държавни управления не са взели ограничения за отбрана на националния интерес? Притеснителни са детайлностите, които научиха всички народни представители (но не могат да бъдат коментирани заради характера на заседанието) по отношение на мащаба на съветската разследваща активност в България и степента на навлизане на съветските шпионски мрежи по високите етажи на страната. Българските служби са в тежка борба с предатели вътре в тях, които работят против България. Службите ни са тежко пробити и е нужна промяна за ограничение въздействието на Путин върху тях ", безапелационен е депутатът.

Информацията, изнесена в пленарна зала, опонира на думите на президента Румен Радев, който през вчерашния ден съобщи, че " няма нужната информация за решението ". „ Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последици “, сподели Радев пред публицисти в Мадрид, където е за срещата на върха на НАТО.

За следващ път ставаме очевидци на цялостно разминаване сред информацията, подавана от президентството и ръководещите. Възможно ли е негови съветници да знаят за решението, а да не му кажат? Едва ли!

Вицепремиерът Корнелия Нинова също призна, че въпросът за редуциране на упълномощените съветски дипломати в България е обсъждан на оперативно съвещание на Министерския съвет по отчет на Теодора Генчовска.

Тя обаче отхвърли да е взела участие в Съвета за сигурност, на който са обсъждани отчети на ДАНС за нерегламентирана разследваща активност на съветски дипломати и се разграничи от него. По думите ѝ в Съвета няма представител на Министерството на стопанската система след 2021 година

Корнелия Нинова уличи Румен Радев в неистина поради това, че в сряда той твърдеше, че няма данни за аргументите за изгонването на руснаците.

" Двама души от президентството е имало на Съвета по сигурността. Президентът Радев е знаел. Председателят на ДАНС заяви, че е осведомен и основният секретар на президентството ", сподели тя.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР