На конгреса на Китайската комунистическа партия се очаква лидерът на

...
На конгреса на Китайската комунистическа партия се очаква лидерът на
Коментари Харесай

Как Си Дзинпин превърна Китай от колективна в персонална диктатура


На конгреса на Китайската комунистическа партия се чака водачът на Китай Си Дзинпин да бъде определен за рекордния трети мандат. Той концентрира от ден на ден власт в ръцете си, предизвестяват специалисти.

Си Дзинпин при откриването на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия

Очаква се на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който се организира на 16 октомври, водачът на  Си Дзинпин да бъде избран отново и да получи трети мандат. Това би било казус в историята на страната и би затвърдило позицията му като най-влиятелния водач след Мао Дзъдун.

Въпреки със Запада, наподобява че в ККП няма мощно неодобрение от политиката на Си. На последната среща на висшите ръководители на партията преди конгреса Централният комитет похвали " необикновените и изключителни "  постижения от последните пет години.
Редакцията предлага
В Пекин имаше обаче и необикновена демонстрация на отрицание към режима. По-рано през седмицата на моста в китайската столица бе разпънат афиш, на който пишеше: " Нуждаем се от храна, а не от проби за Ковид. Искаме независимост, а не локдауни ". Последвано от: " Искаме достолепие, а не неистини. Искаме промени, а не културна гражданска война ", както и: " Искаме да гласуваме, а не водач. Не бъдете плебеи, бъдете жители. "

Китайският правист Тенг Бяо, който живее в Съединените щати, дефинира проявата като " доста самоуверен ход ", само че разяснява, че тя няма да промени политическата обстановка в страната. " Това е алегоричен ход ", споделя той.

Си Дзинпин желае да ръководи вечно

Съществуват опасения, че напъните на Си да резервира властта могат да окажат дестабилизиращ резултат върху самата комунистическа партия. През 2018 година беше отстранено ограничаването за броя на управническите мандати. Андрю Нейтън, професор по политически науки в Колумбийския университет в Съединени американски щати, разяснява обстановката по този начин: " Тъй като Си е на път да встъпи в трети мандат, това дестабилизира системата за последователност. Ако нещо се случи, до момента в който той е на поста, съществува риск от нерегламентирано предаване на поста, което пък ще доведе до властови битки. "

Патриша Торнтън, учител по китайска политика в Оксфордския университет, напомня, че когато китайският водач за първи път идва на власт през 2012 година, в управлението на ККП има консенсус, че би трябвало да се подходи доста по-твърдо, с цел да " поправя едва дисциплинираната и пропита с корупция партия ".  

" Още от началото той беше в консенсус с партийното управление ", споделя Торнтън. " Но Си съумя да употребява рецесията, с цел да наложи един метод на водачество, който концентрира доста власт в неговите ръце. "

Репресии против съперниците и назначение на доверени хора

Торнтън напомня за антикорупционната акция, която Си стартира, откакто пое властта през 2012 година. Репресиите, траяли години, тогава засегнаха повече от 4,7 млн. представители на партията. Според нея това е разрешило на китайския водач да прекрои управлението на ККП и да сложи на основни позиции лоялни към него хора. " Много хора, които изследваха тази антикорупционна акция, стигнаха до заключението, че към половината от нейните цели бяха политически стимулирани. "

Си осъществи и редица идеологически, институционални и организационни промени, които доведоха до още по-голяма централизация на властта. " Една от заканите се състои в това, че виждаме прекомерно централизиране на властта. Консолидирането на толкоз доста власт и надзор във високите ешалони на Китайската комунистическа партия води до демотивация в самата партия ", изяснява екпертката. Тенг Бяо е склонен: " Си трансформира партията от групова в лична тирания ". 

Очакват се огромни промени в управление по време на конгреса. Няколко члена на Политбюро на Централен комитет на ККП - най-висшия орган на партията - евентуално ще се отдръпват. Премиерът Ли Къцян ще се пенсионира през март 2023 година и следва да се вземе решение кой да го размени. Андрю Нейтън казва, че чака Си да се обкръжи с още повече лоялни към него апаратчици, които не разполагат със силата да му се опълчват. 

***

Вижте и това видео:
" Веднага разбрах, че това тук е пъкъл ": някогашни пандизчии от Синцзян разказват
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР