На конференцията за Либия страните участнички обещаха да спазват оръжейното

...
На конференцията за Либия страните участнички обещаха да спазват оръжейното
Коментари Харесай

Без пробив на срещата за Либия в Берлин

На конференцията за Либия страните участнички дадоха обещание да съблюдават оръжейното ембарго и да не се намесват във вътрешните работи на страната, за да се стигне до мир, отбелязва Франс прес, цитирайки заключителния документ на срещата.

Въпреки това резултатите, реализирани на конференцията с присъединяване на голям брой държавни глави, остават несигурни. Двете страни в либийския спор - министър председателят на либийското държавно управление на националното единодушие Файез Сарадж и водачът на Либийската национална войска маршал Халифа Хафтар - отхвърлиха да се срещнат на конференцията, провеждаща се под егидата на Организация на обединените нации, и останаха в разнообразни стаи.

Освен това страните участнички в конференцията признават централната роля на Организация на обединените нации в подпомагането на политически развой с присъединяване на всички участници в спора, отбелязва ТАСС. Участниците приканиха и да се подсигурява сигурността на петролните обекти и инфраструктура и признават, че единствено Националната петролна корпорация е "единствената самостоятелна и законна петролна компания на Либия ", според резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 2015 и 2018 година.

В заключителния документ се приканва за демобилизиране и разоръжаване на всички военизирани групи, или за включването им в държавните структури за сигурност, като решението ще се взема на самостоятелна основа. Необходимо е основаването на единна либийска войска, която да се управлява от централна власт, формирана от цивилни.

И съветският външен министър Сергей Лавров, и немската канцлерка Ангела Меркел признаха през вчерашния ден, че конференцията е била "малка стъпка напред ", само че остава още доста работа, преди да се стигне до мира, отбелязва Агенция Франс Прес.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш акцентира, че главното достижение на срещата през вчерашния ден е, че водачите на 11-те страни акцентират в взаимната декларация, че "няма военно решение на спора " в Либия.

Междувременно поддръжници на военачалник Халифа Хафтар затвориха още петролни залежи в Либия.

Племенни водачи в Източна Либия, която е следена от силите на Хафтар, обявиха, че затварят петролни полета и пристанища в региона в опит да засилят натиска върху интернационално приетото държавно управление в Триполи, напомня Ройтерс.

Според племенните водачи приходите от пристанищата се употребяват от Правителство на националното единодушие на Файез Сарадж, с цел да заплаща на бойци, които се допуска, че са изпратени от подкрепящата го Турция.

Поддръжници на Хафтар през днешния ден стопираха петролопровод, свързващ находищата "Ал Шарара " и "Ал Фил " в западната част на страната с пристанище Ал Завия, западно от Триполи, споделиха очевидци.
От находищата се добиват 400 000 барела нефт на ден, добавя ТАСС. Вчера бе блокирана активността на петролното пристанище Харига в източната част на Либия.

Страната е обхваната от политически разтърсвания и вълнения от свалянето от власт и изтезанието на диктатора Муамар Кадафи през 2011 година.

Петролът е главен източник на приходи за Либия, която сега има две съперничещи си администрации. На интернационалната конференция в Берлин Сарадж настоя износът на нефт да бъде възобновен неотложно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР