На конференцията „Нашият океан“ в Палау ЕС поднови своя ангажимент

...
На конференцията „Нашият океан“ в Палау ЕС поднови своя ангажимент
Коментари Харесай

ЕС заделя един милиард евро за опазването на океаните

На конференцията „ Нашият океан “ в Палау Европейски Съюз възобнови своя ангажимент към интернационалното ръководство на океаните. Европейски Съюз показа лист с 44 уговорката за интервала 2020—2022 година в размер на съвсем 1 милиарда евро, което е най-щедрият финансов ангажимент, представян в миналото на този конгрес.

Конференцията „ Нашият океан “ показва основна опция за страните по света, гражданското общество и индустрията да се ангажират с съответни и значими дейности по запазване на океаните. Тази година сътрудници от целия свят се събират към тематиката „ Нашият океан, нашите нации, нашият разцвет “, с цел да търсят решения за стабилно ръководство на морските запаси, за повишение на устойчивостта на океаните към изменението на климата и за запазване на здравето на бъдещите генерации.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс съобщи: „ Сумата, която заделя през днешния ден Европейски Съюз, е забележителна, само че не толкоз забележителна, колкото е ролята на океаните за самото ни битие. Те ни обезпечават чист въздух, контролират климата, в тях живее огромна част от биологичното многообразие на Земята и те имат основна роля за нашата стопанска система. Океаните са великодушни по отношение на нас и ние би трябвало да ги защитим. Нашето бъдеще зависи от това “:

В рамките на конференцията „ Нашият океан “ Европейски Съюз се ангажира по всички тематики, прегледани на интернационалния конгрес: предпазени морски зони; битка със замърсяването на морската среда; търсене на решения за океанските аспекти на климатичната криза; създаване на устойчиви сини икономики; развиване на резистентен дребномащабен лов на риба и аквакултури и реализиране на сигурност, законовост и сигурност в океанските зони. Европейски Съюз създаде също по този начин инструмент за следене на осъществяването на уговорките, който ще разреши на жителите да наблюдават напредъка.

Европейски Съюз схваща провокациите, пред които са изправени океаните, и тази година сложи значително акцентиране върху опазването и възобновяване им, участвайки да вземем за пример в начинания като срещата на върха „ Един океан “ (през февруари в Брест) и идната конференция на Организация на обединените нации за океаните (през юни-юли в Лисабон). Европейски Съюз също по този начин актуализира сега своята стратегия за интернационално ръководство на океаните, с цел да отрази изцяло провокациите, свързани с океаните, и последните събития, както и опциите, предоставени от Европейския зелен пакт.

Европейски Съюз удостоверява своята цялостна ангажираност в процеса „ Нашият океан “ и е подготвен да поеме своята отговорност по отношение на интернационалното ръководство на океаните от позицията на корав покровител на многостранното съдействие.

Примери за основни задължения

В интервала 2021—2023 година съвсем 500 милиона евро ще бъдат заделени във тип на начално финансиране (т.е. финансиране за започване на бизнес) за научни проучвания, развойна активност и нововъведения по линия на задачата на „ Хоризонт Европа “ под надпис „ Възстановяване на нашите океани и води до 2030 година “. Мисията за океаните ще преглежда океаните и водите като едно цяло и ще има основна роля за постигането на климатична индиферентност и за възобновяване на околната среда. Тя ще спомогне за постигането на задачите на Европейски Съюз за отбрана на 30 % от морските зони на страните членки, както и за възобновяване на морските екосистеми, предотвратяването и прекратяването на замърсяването посредством понижаване на пластмасовите боклуци в морето, загубата на хранителни субстанции и потреблението на химически пестициди, и ще спомага за по-нататъшното развиване на устойчива и кръгова синя стопанска система.

Европейски Съюз разгласи финансово присъединяване за двугодишен интервал в размер на 55 милиона евро за усилване наблюдението на морската среда и изменението на климата посредством своята стратегия за сателитно наблюдаване („ Коперник “) и изключително услугата WEkEO, която обезпечава на интернационалната научноизследователска общественост сложен достъп до всички артикули, описващи предишното, сегашното и бъдещето на земната система, дружно с онлайн принадлежности в региона на науките за околната среда, ползващи калкулации в облак.

Конференцията „ Нашият океан “ започва през 2014 година и заседава на първо време в Съединени американски щати през 2014 година и 2016 година През 2015 година страна хазаин е Чили, а през 2017 година е Европейски Съюз (в Малта), през 2018 година — Индонезия, а през 2019 година — Норвегия. На предходните шест съвещания участниците поеха над 1400 уговорката на стойност почти 91,4 милиарда щатски $ и оповестиха за предпазени минимум пет милиона квадратни благи в океана. Настоящото 7-о съвещание, свикано взаимно от президента на Палау Сурангел Уипс-младши и специфичния президентски делегат на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери, е още по-важно, защото ще притегли вниманието към един от най-зависимите от океана и податливи на изменението на климата райони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР