На Конференция по повод 25 години от бомбардировките над Югославия

...
На Конференция по повод 25 години от бомбардировките над Югославия
Коментари Харесай

25 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералите

На Конференция във връзка 25 години от бомбардировките над Югославия АБВ събра дипломати, историци и общественици, представители на Българска академия на науките и Българското дипломатическо сдружение. В събитието присъединяване взе посланикът на Р Сърбия в София Н. Пр. Желко Йович.

24 март 1999 година е дата, която в никакъв случай няма да се не помни в Сърбия. НАТО стартира 11-седмични въздушни удари против Югославия. Кодовото наименование на интервенцията е „ Съюзна мощ ", а в американския щаб тя е известна като интервенция „ Благородна наковалня ". Бомбардировките на НАТО избиват над 4 хиляди души - остарели, млади, дами и деца, към 10 хиляди са осакатени, две трети от тях са цивилни.

Професор Любомир Халачев, ръководител на Гражданския съвет към АБВ, уточни, че е значимо да помним събитията в западната ни съседка отпреди 25 години, да помним избитите и осакатени, поколенията унищожени животи по този начин, че да не се повтаря.

Н. Пр. Желко Йович, дружно със фамилията си тогава, също е измежду понеслите ударите на НАТО. Той акцентира, че бомбите над Югославия са в прорез с интернационалното право, отвън всевъзможен тип правила и морал, било то и в условия на военни дейности. Войната в Югославия, съгласно посланика, е началото на събитията в световен мащаб по-късно. С този боен акт на НАТО е била отворена Кутията на Пандора, довела след себе си поредност от събития в нашето съвремие.

Н. Пр. Желко Йович уточни, че войната в Югославия надалеч не е настрана събитие - тя се отразява и на прилежащите страни. Той напомни, че в погранично село заблудена натовска ракета се стовари върху покрива на къща на българска територия. Посланикът разяснява спецификата на балканските нации и акцентира значимостта на дипломацията - когато дипломатите мълчат, приказват генералите.

„ С конференцията, на която ни събрахте през днешния ден, направихте сериозна крачка към моята Сърбия, към моя народ и в името и паметта на всеки един, който е потърпевш. Благодаря и бездънен реверанс! ".

Председателят на АБВ Румен Петков акцентира значимостта на съхранената историческа памет такава, каквато е и без да бъде преработена и пренаписвана в услуга на политическата обстановка.

Журналистът Велислава Дърева показа персоналните си мемоари от 1999 година, митингите на българските общественици - у нас и в Сърбия, в които самата тя е взела участие. Когато почнали бомбардировките на НАТО върху Белград, върху снарядите на сръбски имало надпис „ Честит православен Великден " - невъобразима подигравка и низост. Войната за мен стана персонална, когато беше бомбардирана белградската телевизия - хора, които са мои сътрудници и другари, бяха избити, описа Дърева. „ За мен задачата на публицистиката е тази - хората би трябвало да знаят истината. Защото в противоположен случай господства една безнаказана и безконтролна неистина в този свят ".

Татяна Дончева, като депутат тогава, е била част от социалистическата група, отпътувала за Югославия в поддръжка на бранителите на Белград. Сградата, където е била срещата в Белград, няколко часа по-късно е била разрушена.

Президентът Георги Първанов през 1999 година е взел участие интензивно в митингите против войната в Югославия. Той и през днешния ден пази парче от американска ракета, паднала в Граовско. Много е значимо да се знае, че българският народ тогава беше срещу тази война, с доста всеобщи митинги, единствено шепа управници беше за военния спор и тогава, както и в този момент, бяха водени от желанията на западните сътрудници и образец за това е взетото скрито решение да се даде въздушното ни пространство за натовските самолети, описа президентът. И до през днешния ден не е ясно за какво беше нападната Югославия, сподели в умозаключение Георги Първанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР