На компаниите трябва да бъде позволено временно да плащат за

...
На компаниите трябва да бъде позволено временно да плащат за
Коментари Харесай

Италия предлага да се позволи на компаниите да плащат за руски газ в рубли

На фирмите би трябвало да бъде разрешено краткотрайно да заплащат за гориво, доставено от Русия в рубли, до момента в който правната рамка и последствията не бъдат ясни, сподели за Politico италианският министър за екологичния преход Роберто Чинголани.

Министърът добави, че " желае бързо и ясно изказване от Европейската комисия ", което да удостовери тази опция. Според Чинголани цялостното схващане на правните последствия от заплащането на съветски газ в рубли може да отнеме месеци, оповестява РИА Новости.

„ Вярвам, че нефтените и газовите компании не могат да рискуват да заплащат, с цел да бъдат упрекнати в нарушение на глобите, само че в това време не могат да рискуват да не заплащат в рубли “, добави той.

Чинголани сподели, че държавното управление има проекти за деяние за икономисване на сила през зимата, в това число температурни ограничавания, произвеждане на сила на основата на въглища и поощряване на възобновимите енергийни източници. Министърът акцентира, че даже когато обстановката към Украйна бъде позволена, Рим няма да се върне към доставките на енергийни запаси от Русия в същите размери, с цел да бъде по-независим в енергийно отношение.

Междувременно Европейската комисия счита заплащането в рубли за съветски газ за нарушаване на режима на наказания, само че в идващите дни ще даде на фирмите от Европейския съюз (ЕС) подробни пояснения за вероятни дейности.

„ Ние ясно заявяваме, че заплащането в рубли и откриването на втора сметка в Газпромбанк би било нарушаване на глобите и не може да бъде признато. Обещах на министрите, че моята работа ще изготви по-подробни указания за това какво могат и какво не могат да вършат фирмите в границите на глобите “, сподели европейският комисар по енергетика Кадри Симсън, цитира го ТАСС. Според нея множеството европейски компании би трябвало да заплащат за газ в средата или края на май.

Еврокомисарят акцентира, че към момента няма непосредствени опасности от доставките на газ от Европейски Съюз. България и Полша, които към този момент не получават газ от Русия, ще доставят през Гърция и Германия.

По-рано стана известно, че Австрия, Унгария и Словакия са отдръпнали ветото си върху ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт.

Преди това имаше информация, че Унгария се опълчва на въвеждането на възбрана за доставките на съветски петрол и газ за Европейския съюз. Ръководителят на кабинета на министър-председателя на страната Гергели Гуияш отхвърли да наложи наказания, които биха блъснали първо Унгария.

Той беше подсилен от формалния представител на унгарското държавно управление Золтан Ковач, като разгласи несъгласието си с предложенията на редица страни от Европейски Съюз за въвеждане на възбрана за изкупуване на въглеводороди от Русия.

Освен това, съгласно изследване, извършено от Fokus и Markiza, повече от 60% от жителите на страната се опълчиха на отхвърли на Словакия за съветски газ и нефт.

След това представители на Европейския съюз „ разрешиха “ на Унгария и Словакия да не постановат възбрана за доставките на съветски нефт.

В същото време Европейската комисия разисква опцията за наказване на тези страни от Европейски Съюз, които са се съгласили да заплащат за съветския газ в съветска валута. Полша и България към този момент станаха първите страни, изгубили съветския газ заради нежеланието си да употребяват новата скица за пресмятане на доставките.

Превод: ПИ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР