На колко заплати имаме право като обезщетение, когато решим да

...
На колко заплати имаме право като обезщетение, когато решим да
Коментари Харесай

Кога може да получим 6 заплати при пенсиониране

На какъв брой заплати имаме право като обезщетение, когато решим да се пенсионираме? Много хора чакат, че ще получат 6 заплати вкупом, само че остават разочаровани. Всеки служащ при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, има право на обезщетение от работодателя в размер на 2 брутни заплати.

Някои хора обаче имат право на 6 брутни заплати. С последната смяна от предходната година в Кодекса на труда беше очакван нов метод за погашение на компенсацията от 6 заплати. Те се дължат от работодателя, в случай че имате 10 години стаж от последните 20 години при един и същи шеф, като отпадна условието този стаж да е непрестанен.

Преди смяната в Кодекса на труда право на шестте заплати при пенсиониране имаха единствено тези служащи с непрестанен 10-годишен стаж при еднакъв шеф. Ако по някаква причина на служащия му се е наложило да прекъсне трудовия си контракт при този шеф, само че в последните 20 години е придобил 10 години трудов стаж при него, още веднъж ще има право да получи шестте заплати. Така, в случай че служащ е бил незает, само че се върне при остарелия си шеф, той няма да е ощетен и е належащо да е натрупал десетте години, без значение, че не са поредни.

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия. Най-типичният образец са холдингите, където предприятията са свързани.

Тоест, даже служащите да бъдат трансферирани в друга компания, в случай че тя е от същата група, на тях още веднъж им се поставят шестте заплати, когато са придобили право на пенсия.

Ако при работодателя, който приключва трудовото правно отношение, са добити по-малко от 10 години трудов стаж през последните 20 години, той би трябвало да извърши преценка дали нужният 10 години трудов стаж не се добавя от подобен, добит при различен шеф, с който попадат в една съща група предприятия.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР