На кого да се обадя? Какъв е смисълът? Какво ще

...
На кого да се обадя? Какъв е смисълът? Какво ще
Коментари Харесай

Националната телефонна линия за деца: 800 000 сигнала за 10 години

На кого да се обадя? Какъв е смисълът? Какво ще се промени?

Тези въпроси първосигнално минават през съзнанието ни, когато разпознаем дете в риск. Ще чуем писъците му след жлъчния плисък на шамарите, през стените на дома си. Ще го намерим в безпомощно положение на улицата или то единствено ще ни спре, с цел да помоли за храна. Ще го разпознаем измежду приятелите на децата си – единствено и уплашено в привидната си независимост.

Да се слага едно дете в заплаха е чудовищно закононарушение. Престъпление е освен породеното, само че и мълчанието за него.

На Националната телефонната линия за деца (НТЛД) никой не мълчи. Обаждат се и деца, и възрастни. Те споделят, търсят помощ и я получават. Темите са разнообразни, а разказите - постоянно покъртителни.

Разказите

Ж ена алармира за малолетни деца, които се възпитават със закани за ликвидиране и по телата им се пуска ток. Живеят в условия на тежко и редовно физическо и психическо принуждение от страна на сегашния сътрудник на майка си, като даже стават очевидци на полов акт сред двамата. Майката е със заболяване, застрашаващо живота ѝ, само че не търси помощ нито за себе си, нито за децата си.

П одаден е сигнал за тийнейджърка, която не посещава постоянно учебно заведение, използва психоактивни субстанции и няма възрастен, който да е зает с полагането на грижи за момичето. Родителите на детето са разграничени и никой от тях не се интересува от това къде момичето прекарва нощта. В предишното то е било очевидец на систематични спорове и принуждение в фамилията, както и на обстановка, в която единият родител е намушкал другия с нож.

Н а линията се е обадил татко на момче, който е споделил, че синът му има другар, зарязан от родителите си. Обяснил е, че малолетното дете живее единствено, без контрол от възрастен, като не е ясно къде са майка му и татко му. По думи на обаждащия се, момчето наподобява очевидно неглижирано, с неприятна хигиена, използва психоактивни субстанции и не посещава учебно заведение.

М алолетно момиче е споделило за всекидневно физическо и психическо принуждение над нея от страна на сегашния сътрудник на майка й. Детето е разказало, че майката също е жертва на домашно принуждение от мъжа. Момичето е споделило, че непрекъснато се усеща уплашено и уплашено, както в дома си, по този начин и в учебно заведение, в резултат на преживяваното. Тя е декларирала предпочитание да бъде изведена от вкъщи си, защото не устоя повече на протичащото се, като е споделила, че в предишното е била настанявана в спешен център, дружно с майка си, тъй като тогава дамата е имала връзка с различен мъж, който също е упражнявал принуждение над тях двете.

П омощ на НТЛД е потърсило и малолетно момче, задграничен жител. Споделило е, че е краткотрайно в България и е решило да потърси помощ на линията (телефон 116 111 съществува във всички страни, членки на Европейски Съюз и е различим за децата). Младежът разказал, че по-рано вечерта е злоупотребил с алкохол, дружно с негов другар, в резултат на което е изгубил схващане. По думи на момчето, когато се събудило, е почнало да мисли за самоубийство. От описа на момчето е станало ясно, че неговият татко се е самоубил на рождения му ден преди няколко години, малко откакто новороденият му брат е умрял от естествена гибел. Момчето е споделило, че не вижда смисъл да живее и желае да постави завършек на живота си.

Тези и още над 800 000 позвънявания са регистрирани на безплатната телефонна линия с национално покритие, която действа 24 часа, 7 дни в седмицата. Създадена преди 10 години, НТЛД 116111 е опция за всички – деца, родители, експерти, родственици, съседи, другари, близки – без значение дали са от град, или малко село, дали имат тежък проблем, или дребно запитване, да се обадят на тази линия и да беседват със експерт. Децата, в случай че пожелаят, могат да запазят своята анонимност.

Институциите

Когато децата и възрастните, пожелаят да разкрият своята идентичност, данни и координати, сигналите се изпращат неотложно на съответната дирекция „ Социално подкрепяне “ за осъществяване на изследване и оценка на постъпилата информация. Всеки сигнал се записва документално в Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), която следи и управлява работата по сигналите. Дирекциите „ Социално подкрепяне “ са задължени да изпратят в Държавната организация за протекция на детето информация за резултатите от подхванатите от тяхна страна дейности. ДАЗД от своя страна, работи в синхрон с всички други способени органи по протекция на детето в България – Министерство на вътрешните работи, МОН, общини, АСП.

В дирекциите „ Социално подкрепяне “ има основани отдели „ Закрила на детето “, които са локални структури на Агенцията за обществено подкрепяне и обществените служащи поемат работата по сигнала. В взаимозависимост от казуса се алармират и органите на Министерство на вътрешните работи (съответното районно ръководство или към „ Национална система 112 “) и районните ръководства на образованието към МОН.

През избран интервал от време обслужването на линията се разпорежда от ДАЗД на снабдител на обществени услуги след осъществяване на конкурсна процедура по Закона за публичните поръчки.

Финансирането на НТЛД 116111 е от държавния бюджет и други източници на финансиране за тази линия не се позволяват и употребяват.

Екипът

Изискване към екипа, който обслужва линията, е да бъде формиран от експерти – бакалаври или магистри в областта на логиката на психиката, педагогиката, обществените действия. Всеки член на екипа минава през деликатна селекция и серия изявленията, профилирано образование за телефонно консултиране и стадий на наблюдаване на работата му. От членовете на екипа се изисква освен обучение, само че и висока мотивация, предпочитание за работа с деца, откровен интерес към проблемите на децата и детското развиване, комуникативност и толерантност. Предвидено е екипът от време на време да минава през надграждащи образования, с цел да се покачва потенциала за работа по сложни случаи. В момента НТЛД 116 111 на ДАЗД се обслужва от експертите на „ Асоциация Анимус “. Това са хора с дълготраен опит и висока подготовка, минали през поредност профилирани образования и спазващи разпоредбите за държание и реакция, написани от ДАЗД, и в сходство с наредбите на Закона за протекция на детето.

Работещата непрекъснато безвъзмездна телефонна линия, висококвалифицираните експерти и обезпечената анонимност са задоволителни гаранти срещу мълчанието. А мълчанието е златото, което се натрупа в активите на злото. Особено когато злото е ориентирано към дете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР