На какво се дължи удоволствието от слушането на музика? На

...
На какво се дължи удоволствието от слушането на музика? На
Коментари Харесай

Разгадаха тайната на поп хитовете

На какво се дължи удоволствието от слушането на музика? На смесването на нерешителност и изненада, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Учени направиха статистически разбор на хиляди поредици акомпанименти, без мелодиите и текстовете, от 745 поп шлагера в класациите на "Билборд " от 1958 година до 1991 година, в това число "Ob-La-Di, Ob-La-Da " на "Бийтълс ", "Red Red Wine " на "Ю Би форти " и "Knowing Me, Knowing You " на АББА.

"Впечатляващо е, че на хората им доставя наслаждение слушането на ария само поради редуването на звуци ", съобщи Винсънт Чунг от института "Макс Планк " за когнитивни и невронауки в Германия.

Алгоритъм на машина за автоматизирано образование е решил равнището на нерешителност и изненада в 80 000 поредици акомпанименти, а по-късно към 80 души били накарани да слушат селекция от части, до момента в който били изследвани с ядреномагнитен резонанс, с цел да бъде проследено действието на мозъците им.

Учените открили, че когато били уверени какъв ще е идващият акомпанимент, участниците изпитвали наслаждение, в случай че той е неочакван. А когато били неуверени, изпитвали наслаждение, в случай че той не е неочакван.

Наблюдаваните мозъчни зони у участниците били свързани с упованията и чувствата. Учените употребявали само акомпанименти, без мелодиите и текстовете, с цел да не се разбудят повече или по-малко нежелани мемоари.
Дали получените резултати ще оказват помощ на композитор да открие магическата формула за основаване на шлагер? "Те може да са от изгода за бъдещи проучвания, само че няма да са задоволителни за основаване на известна ария ", означи Чунг.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Кърънт байолъджи ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР