На какво мирише в космоса? Оказва се, че космическите шлемове

...
На какво мирише в космоса? Оказва се, че космическите шлемове
Коментари Харесай

Ром с малини в открития космос, миризма от пръцкане на Уран, кометите – най-големите смрадливковци….: На какво мирише в космоса?

На какво мирише в космоса? Оказва се, че галактическите шлемове имат двойно предопределение – да задържат въздуха и да извеждат миризмата на открито.

Подобно на Земята, от всяко кътче на безкрайната галактика се носят разнообразни миризми. Често неприятни, оповестява Space.com, базирайки се на многочислени галактически експедиции през десетилетията.

Макар че е невероятно да подишаш в космоса, без да се изправиш пред сигурна гибел, астронавтите от дълго време разказват мощни миризми, полепнали по скафандрите им, откакто се върнат в затворените си за въздух камери.

Метал, изгоряло месо

Участниците в кацането на Луната на борда на „ Аполо “ разказват миризмата като сходна на дим. А други, които са пътували из Международната галактическа станция, я съпоставят с миризма на изгоряла пържола.

Според учените източникът на миризмата на изгоряло месо може да се дължи на полицикличните ароматни въглеводороди (ПАВ). Които се срещат в овъглените храни на Земята и всекидневно се срещат в галактическото пространство.
Металната миризма, за която някои оповестяват обаче, евентуално е по-скоро реакция на О2, в сравнение с такава, която се среща в космоса. Единични атоми на О2 полепват по скафандъра на астронавтите, преди те да излязат в безвъздушния вакуум на космоса. И се пренагнетяват при повторното влизане в шлюза. Комбинирайки се със свежи кислородни атоми, с цел да образуват озон, или О3, оповестява Space.com.

Алкохол

Някои астронавти, които са свалили шлемовете си след галактическа разходка, са съобщили също, че озонът мирише на горчиво и опушено и даже на ром и малини. Описание, което някогашният химик на НАСА Стив Пиърс през 2020 година бутилира в парфюма „ Eau de Space “.

Миризмата на алкохол е малко по-натрапчива от другите описания. И преди този момент е била свързвана със Стрелец B2 – голям облак прахуляк в центъра на нашата вселена, който съдържа доста алкохол. Включително винилов алкохол, метанол и етанол.

За благополучие облакът съдържа и химическото съединяване етилформат, което придава на малините и рома сладникавите им аромати.

Миризма от пръцкане

Сякаш името му не го издава, Уран мирише мощно на метеоризъм – гнилостно изобретение, направено през 2018 година Горните пластове на атмосферата на седмата планета от Слънцето се състоят от сероводород – съединението, което основава миризмата на развалени яйца и човешки пръдни.

За благополучие или не, суровите условия и извънредно ниската температура на далечната планета биха умъртвили един землянин доста преди миризмата да го направи.

Урина

Въпреки че са едни от най-красивите елементи на галактическото пространство, кометите заемат място като едни от най-смрадливите.

 На какво мирише в космоса? Снимка: Pixabay

Подобно на планетата Уран, топките от лед и нечистотия са заобиколени от ореол от молекули водороден сулфид. Както и амоняк, който припомня на отблъскващата миризма на урина, откриват учените през 2014 година

Колкото и да е необичайно, те излъчват и по-сладък мирис на бадеми.

Бензин

Учените откриха, че най-голямата луна на Сатурн има отчетлива миризма на бензин. Което не би трябвало да е изненада, като се има поради, че Титан е затрупан с реки и езера от петрол.

Атмосферата на луната също е построена от гъст смог от въглеводороди. Това са молекули, които образуват суровия нефт, употребен за производството на бензин.

За самата миризма може да бъде упрекната молекулата бензен. Която също се среща естествено в бензина и се носи из атмосферата на Титан.

Изтоник – Spase/SafeNews

Още вести четете в секция Живот

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР