На какъв етап в момента са двата основни енергийни проекта

...
На какъв етап в момента са двата основни енергийни проекта
Коментари Харесай

АЕЦ „Белене” и „Турски поток” – докъде са проектите и какво предстои?

На какъв стадий сега са двата съществени енергийни плана – АЕЦ „ Белене” и газопроводът „ Турски поток”?

България желае през страната ни да мине отклонение на тръбата на „ Турски поток”, който да доставя синьо гориво към Западна Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

За задачата до края на годината би трябвало да изградим към 500 километра тръбопроводи – 11 километра от турската граница до съществуващите тръби тук и по-късно още над 480 километра до Сърбия.
Медведев: Изтребители постоянно ще дойдат, значимото е да пристигна газът (ВИДЕО) Борисов назова "национални предатели " тези, които работят срещу преноса на синьо гориво през България
При плана „ Белене” нещата са на стадий „ очакване на инвеститор”. Страната ни влиза в плана с това, което има досега – два реактора в корпуси отлежават на площадката в Белене.

Русия ни осъди да си ги платим – по този начин на процедура разноските ни досега са към 3 милиарда лв..

Снимка: btvnovinite.bg

Това е трети опит за възкръсване на плана АЕЦ „ Белене”. Условията, които слагаме – без държавни гаранции, без задължения за изкупуване на електрическа енергия. Инвестицията би надхвърлила 10 милиарда евро.

Важен е въпросът при какви условия вложителите ще влязат в плановата компания „ Белене”. Досега интерес са декларирали от Китай и от Русия. Часове преди визитата на Медведев от „ Росатом” оповестиха, че са подготвени да завършат строителството в къси периоди.
„ Росатом ” е подготвена да дострои АЕЦ „ Белене ” в къси периоди Това съобщи първият заместник-ръководител на съветската държавна администрация Сергей Приходко
„ При тези условия, на които на нас ни се желае – да няма държавни гаранции и дълготраен контракт за изкупуване, страната да не влага, никой няма да влезе в проекта”, разяснява енергийният специалист Иван Хиновски.
Борисов пред Медведев: На България ѝ се поставя да взе участие в газовия транспорт По думите му България има преимущества пред всички в района поради инфраструктурата си за транспорт на синьото гориво
За другия огромен план – разклонението на „ Турски поток”, имаме период до края на годината да сме построили тръбите, въпреки публично съглашение с „ Газпром” досега да не е подписвано. Разходите в този план ще са съвсем 3 милиарда лв..
Теменужка Петкова: До края на 2019 година може да бъде определен вложител за „ Белене ” Решаващо при избора ще е цена до 10 милиарда евро
„ Може да се получи и цена, която е по-ниска от тази, която сме дали като индикативна стойност”, уточни енергийният министър Теменужка Петкова.
Радев за енергийното партньорство с Русия: Особено значима за нас е преференциалната цена Според него разговорът сред София и Москва може да помогне за възобновяване на доверието сред Европейски Съюз и Русия
Газови специалисти считат, че доста по-евтино би ни излязло, в случай че използваме съществуващите газопроводи, а не трасето на към този момент зачеркнатия „ Южен поток”.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Оттук да свие на запад, по съществуващото трасе да се усили потенциалът до Дупница и отсам да се направи един нов газопровод до Димитровград с дължина от 100 км”, изясни газовият специалист Христо Казанджиев.

„ Очевидно копирането на плана „ Южен поток” има за цел новият план да поеме щафетата от „ Южен поток”, като по този метод хипотетичните неразумни разходи бъдат заметени под килима”, означи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР