НА ЖИВО ТУКГлавният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в

...
НА ЖИВО ТУКГлавният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Цацаров похвали събирането на електронни доказателства /ВИДЕО/

НА ЖИВО ТУК


Главният прокурор Сотир Цацаров е на посещаване в Брюксел, където се разискват проблемите с кибертероризма и квалифициран ли е Европейски Съюз за него. На форума участват също Антонио Таяни - ръководител на Европейския парламент, българският еврокомисар Мария Габриел и Емил Радев - евродепутат от ЕНП.

" Ислямска страна употребява цифровата система, с цел да сътвори връзки с младежи, с цел да сътвори доста опсна мрежа, разяснява Таяни . - Благодарение на цифровизацията и технологиите те беседват с млади терористи по целия свят и най-много в Европа. Могат да пострадат и иинституциите. Терористичните офанзиви против Европа не са постоянно забележими. Те са скрити и по този начин са по-опасни. Трябва да вземем ограничения за прекъсването на тези офанзиви и да оказваме помощ на Мария /Габриел, б.а./ да може да се обезпечи едно стабилно развиване на цифровите технологии. Преди няколко месеца Екологичен потенциал реагира позитивно на офанзива, на която беше подложен и нашите служби реагираха незабавно и парирахме офанзивата. Трябва да бъдем бдителни ", заключи Таяни.

" Съдебната система също би трябвало да се модернизира, тъй като кибертерористите постоянно а една крачка напред. Затова благодаря на българските магистрати, които са тук. Екологичен потенциал работи интензивно по тези проблеми. Резолюцията за битка против киберпрестъпността от октомври установи, че можем да бъдем от ден на ден жертви на хакерски атаки. В мрежите елементарно се намират прекусори и оръжия. Скъпа Мария, господин прокурор, по време на вашите полемики би трябвало да решите дали Европейски Съюз е задоволително въоръжен за битка с кибертероризма и дали националните органи си сътрудничат задоволително. Трябва да реагираме по по-съвременен метод. Според неотдавнашно изследване 80% от нашите съграждани желаят повече ограничения за битка с тероризма, тъй че ви поддържам на днешната конференция. Мария, всичко положително и можеш да разчиташ на европейския парламент, ще те подкрепим и с бюджета след 2020 година, добави Таяни.

" От страна на Европейска комисия направихме оферти, които в този момент се обжъждат от Екологичен потенциал, разгласи Мария Габриел . - Те са свързани и със сигурността на пазара. Законодателството за кибертероризма е крайъгълен камък, само че дано имаме поради, че то не е всичко. Кибертерористите няма да чакат да се одобри това законодателство. Кои са инструментите, с които разполагаме? Трябва да останем в челни позиции в развиването на технологиите и да работим за центрове за пълномощия за битка с киберпрестъпността. Държавите-членки могат да аплайват за тях. Трябва да влагаме и в човешки запас, в специалисти. Тях ги има, въпросът е по какъв начин да ги притеглим. Ние сме заделили 450 млн. евро за битката с киберпрестъпността. А в границите на идващия бюджет желаеме да заявим, че тази битка е наш приоритет ", добави Габриел.

" Искрено имам вяра, че работата ни в тази зала е от изключително значение. Проблемите, които ще обсъдим, не са единствено доктрина, а имат значение за всички магистрати, съобщи Цацаров . - Бавно осъзнаваме, че тероризмът не е единствено бомби и крах на почтени хора, а е в компютрите и обществените ни мрежи, в осведомителните системи на страните. На моменти тероризмът е и в персоналните ни компютри. На 17 април Европейска комисия разгласи своя законодателна самодейност - плановете, касаещи събирането на електронни доказателства и тяхното опазване. Това са мощни принадлежности, които ще дадат мощно оръжие за противопоставяне на кибертероризма и с тях отиваме надалеч над опциите, които европейската заповед за следствие ни дава.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР