На извънредното заседание бе приета декларация, адресирана до министър-председателя на

...
На извънредното заседание бе приета декларация, адресирана до министър-председателя на
Коментари Харесай

Община Видин към Бойко Борисов: Спасете болницата ни!

На изключителното съвещание бе призната декларация, адресирана до министър-председателя на Република България, до министъра на опазването на здравето и министъра на финансите. В нея написа: „ Обръщаме се към вас с искане за незабавна финансова помощ за МБАЛ „ Св. Петка “ – град Видин и опазване на активността й в цялостен размер и конструкция, което ще докара до запазване на свещеното за нас лечебно заведение. Моля да имате поради, че нефункционирането на болничното заведение в цялостен размер ще докара до нов, спомагателен и финален демографски срив на Видинския район “.
Oбщинските съветници дебатираха какви ограничения да се вземат, с цел да се решат проблемите във видинската многопрофилна болница за интензивно лекуване, с цел да се запазят медицинските фрагменти и се усили заплащането на труда им .
Кметът на Община Видин Огнян Ценков също участва на съвещанието и изрази своето задоволство от загрижеността на всички за бъдещето на лечебното заведение: „ Както към този момент заявих, аз и общинското управление стоим изрично в поддръжка на видинската болница, на нейното действие и развиване и механизмите, с които можем да го изпълним “. Той съобщи, че в създалата се обстановка печеленето на партийни дивиденти е аморално и трябват да се вземат аргументирани законови решения, без ненужно говорене.
След продължителни полемики и изказани мнения, бяха гласувани две оферти и призната декларация. Първото се отнася за заделянето на финансов запас и основаването на фонд, който да подкрепя медицинските служащи в МБАЛ „ Св. Петка “, като средствата се плануват в бюджета на Община Видин в размер минимум на 250 000 лева годишно . Също по този начин, предвид на събитията незабавно до края на годината да се обезпечат 150 000 лева . за поправяне на трудовите хонорари на медицинския личен състав. Второто предложение, което бе признато, е обвързвано с иницииране на среща с присъединяване на здравния министър и представители на Министерството на здравеопазването, на управлението на видинската болница и на работещите в нея, на Община Видин, на общински съветници и други съпричастни институции, на която да бъдат взети съответни ограничения за справяне с проблемите в МБАЛ „ Св. Петка “.
Мажоритарен притежател на болничното заведение в града е страната, като единствено 10 % е присъединяване на община Видин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР