На извънредното правителствено заседание бяха приети и промени в Правилника

...
На извънредното правителствено заседание бяха приети и промени в Правилника
Коментари Харесай

Правителството прие проект на ЗИД на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година

На изключителното държавно съвещание бяха признати и промени в Правилника за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет организираха посредством видеоконферентна връзка изключително държавно съвещание.

Правителството утвърди план на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година.

Необходимостта от правене на законопроекта произтича от очертаващата се неспособност да бъдат реализирани заложените фискални цели с плановете към ЗДБРБ за 2020 година.

Причините за това са, от една страна, нужда от обезпечаване на спомагателни разноски в осъществяване на Закона за ограниченията и дейностите по време на действието на изключителното състояние и, въпреки това, плануваното все още утежняване на параметри на приходите по бюджета.

От фискална позиция България се намира в добра кондиция на прага на изключителната обстановка, провокирана от разпространяването на болестта с COVID19. Дисциплинираната и поредна политика за поддържане на позитивно или близо до уравновесено салдо през последните години разреши да бъдат непокътнати буферите във фискалния запас.

Параметрите по осъществяването на бюджета все още на оповестяване на обстановката на изключително състояние в България по консолидираната фискална стратегия са положителни и се регистрира настоящо превишение на приходите над разноските. Това обаче е единствено моментното положение на фиска на прага на актуалната невиждана рецесия.

Разработените базов и различни сюжети на развиване на макроикономическите знаци в годишен проект обрисуват съществено закъснение при главните налози и осигурителни вноски по отношение на плануваните параметри с плановете към ЗДБРБ за 2020 година.

Причините за плануваното несъблюдение на приходите са сложни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за понижаване на вътрешното ползване, стесняване на износа и вноса, по-ниска от плануваната претовареност, промени в допусканията за цената на суровия нефт и курса на щатския $ и други

Разчетите при направения базов сюжет обрисуват несъблюдение на годишните прогнози по приходите в общ размер на към 2,44 милиарда лева, като ще бъдат наранени главните налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и други Размерите на предстоящото отрицателно отклоняване на плановете по приходите постановат актуализацията на годишната цел във връзка с бюджетното салдо за 2020 година, като се предлага то да бъде недостиг в размер на 3,5 милиарда лева (2,9 % от прогнозния БВП).

Освен неотложните разноски по предварителна защита на разпространяването на COVID19, приоритет са и ограниченията за поддръжка на стопанската система и заетите. За опазване на работните места в страната държавното управление предложи и след разискване в Съвета за тристранно съдействие бе призната така наречен мярка „ 60/40 “, състояща се в вдишване от страна на страната на 60 на 100 от осигурителният приход на заетите в предприятия, чийто бизнес е потърпевш в най-голяма степен от въведените изключителни ограничения за преодоляване разпространяването на болестта от корона вирус.

За застраховане на нужния запас по бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за фонд „ Безработица “ се предлага увеличение на прехвърлянето от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 милиарда лева, в това число 1 милиарда лева за спомагателни разноски и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с оповестеното изключително състояние и плануваните от държавното управление ограничения за подкрепяне на стопанската система, е планувана спомагателна опция за издаване на държавни гаранции по заемни съглашения за финансиране на Българската банка за развиване в размер до 700 млн. лв..

В подтекста на предлаганото увеличение на недостига (3,5 милиарда лева.) и обезпечаването на спомагателен капитал за ББР (700 млн. лева.), което общо възлиза на 4,2 милиарда лева, както и за гарантирането на задоволително ликвидни фискални буфери при положение на по-негативен от упования сюжет, се предлага увеличението на лимита за вдишване на нов държавен дълг по член 68, алинея 1 от ЗДБРБ за 2020 година, като текстът „ 2,2 милиарда лева “ се заменя с „ 10 милиарда лева “. В тази връзка е и планувано увеличение на разноските за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лв..

На изключителното съвещание държавното управление одобри също по този начин промени и допълнения на Правилника за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Промените се постановат по отношение на влезналите в действие на 7 февруари 2020 година нови разпореждания на Закона за правосъдната власт в преходните и заключителни разпореждания, по отношение на пълномощията на Бюрото по отбрана при основния прокурор.

С плана на нормативния акт се дава опция шефът на Бюрото да бъде подпомаган при осъществяването на функционалностите му от повече от един заместникдиректор според от длъжностното разписание на чиновниците в структурите. Директорът на Бюрото по отбрана при основния прокурор ще провежда защитата на прокурори и следователи, застрашени по отношение на осъществяване на служебните им отговорности.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР