На извънредно заседание в събота, продължило не повече от 5

...
На извънредно заседание в събота, продължило не повече от 5
Коментари Харесай

За 5 минути Конституционният съд в Молдова отмени всичките си решения

На изключително съвещание в събота, траяло не повече от 5 минути, Конституционният съд в Молдова анулира всички свои решения, които доведоха до двувластие и непризнаване на новото държавно управление, оповестява Интерфакс.

„ Във връзка с това, че върху Конституционния съд се оказва напън и не е бил свободен при приемането на решенията си, и съгласно клаузите в Кодекса на конституционната пълномощия, Конституционният съд постанови анулация на всички свои решения, признати в интервала 7-9 юни 2019 година, е декларирал ръководителят на съда Михай Поалелунж. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Става дума за решенията, които засягат разпускането на Народното събрание, провеждането на предварителни избори, признаването за нелегално назначението на парламентарния началник Зинаида Гречан и сформирането на държавното управление на Майя Санду. „ Всички съмнителни юридически тълкувания, които доведоха до възникването на политическа и институционална рецесия в Молдова, са анулирани. Политическата и конституционалната рецесия бяха преодолени! “, заяви във Facebook Поалелунж.

Вчера вечерта властта в Молдова изцяло мина в ръцете на новото държавно управление отпред с лидерката на десния блок Майя Санду. В събота се състоя първото съвещание на кабинета, след което премиерката и президентът Игор Додон показаха новите министри.

На 14 юни молдовското държавно управление, образувано от Демократичната партия на 20 януари 2016 година, подаде оставка. Така въпросът за двувластието в страната бе решен в интерес на новия кабинет, образуван на 8 юни от Партията на социалистите и десния блок ACUM.

Политици и предприемачи, свързани с Демократичната партия, в петък вечерта напуснаха страната. Нейният водач, олигархът Владимир Плахотнюк, също напусна и отпътува при фамилията си в Швейцария. Но от партията му споделиха, че той е там единствено за няколко дни.

Политическата рецесия в Молдова още веднъж избухна при започване на юни. Проруската Партия на социалистите и проевропейският блок ACUM на 8 юни образуваха парламентарно болшинство и след 3 месеца очакване страната получи ново държавно управление отпред с Майя Санду, прецизира РИА Новости. Но конституционният съд разгласи тези решения за противозаконни.

В отговор Народното събрание упрекна ръководещата Демократична партия в опит да узурпира властта посредством съдиите. На идващия ден Конституционният съд в профил Додон от президентския пост и назначи за краткотрайно изпълняващ длъжността вицепредседателя на Демократичната партия Павел Филип, с цел да разпусне той Народното събрание, и насрочи предварителните избори за 6 септември.

Додон анулира указа на Филип и съобщи, че той не подхожда на нормите в конституцията. Около 100 ръководители на локалните администрации поддържаха новото държавно управление на Санду. Така се стигна и до оставката на кабинета на Филип.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР