На извънредно заседание се събира парламента утре, за да бъде

...
На извънредно заседание се събира парламента утре, за да бъде
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно, за да избере управител на НЗОК

На изключително съвещание се събира Народното събрание на следващия ден, с цел да бъде определен шеф на НЗОК. Припомняме, че Народното събрание би трябвало да избере шеф в незабавен порядък, защото последния работен ден на краткотрайно изпълняващия длъжността доктор Йорданка Пенкова е на 12 юли.

Кандидатите за поста проф. Жени Стайкова и Иванка Динева бяха изслушани в здравна комисия в четвъртък. Двете показаха визиите си за ръководство на НЗОК, като и двете обявиха, че са диалогични, кардинални, дават отговор на морално-етичните правила и умеят да работят в екип.

По думите на проф. Жени Стайкова НЗОК би трябвало да подписва контракти по по-ясни критерии, т.е. да се преценява с Националната здравна карта. „ Средствата за извънболнична помощ би трябвало да ги удвоим. Въвеждане на гласност и отчетност и по-строг надзор посредством основаване на аналитично звено. След въвеждане на е-здравеопазване ще се понижат внезапно злоупотребите с обществения финансов запас, като се вкара отчетност, надзор и гласност. За гарантиране на сигурността на информацията в е-досиетата на пациентите би трябвало да има непоколебим надзор от способените органи и стеснен достъп до информацията само от оторизирани длъжностни лица. Правата на пациентите в лечебните заведения, сключили контракт с НЗОК, ще се пазят посредством рационализиране на модела за повишение на прозрачността и информираността на пациентите, както и спазването на Хартата за правата на пациента, сподели още проф. Стайкова.

Иванка Динева акцентира, че с цел да се усилят приходите в системата и да се понижи доплащането може да се задължат самоосигуряващите се и работещи свободни специалности лица да внасят здравните си вноски посредством инспекции на данъчните им заявления. „ Ако съумея да го довърша това, тъй като Законът за здравното обезпечаване задължава всички. Много елементарно може да се ревизира кои са хората, които имат благоприятни условия, само че внасят здравни вноски единствено когато решат да пролежат в болница “, посочи тя.

Динева беше безапелационна, че „ даже не е мечтала “ да е шеф на НЗОК. „ Завръщам се в тази институция всякога – не когато съдът ме върне, тогава нормално пущам писмо до съответния шеф и декларирам, че не искам да се върна. Впоследствие някой различен ме кани да заема различен пост. Спечелила съм си делата, само че не съм се възползвала от правосъдното връщане, а съм чакала покана. В сегашния случай също получих покана. От който и да я бях получила, на драго сърце бих се възползвала, макар че дадох обещание на децата си повече да не го върша. Някак си имам възприятието за незавършена работа в посока пациента и работещия доктор “, съобщи тя.

Освен избор на шеф, на утрешното съвещание народните представители ще гласоподават на първо четене и бюджетите на ДОО и Здравната каса за 2023 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР