На извънредно заседание на Светия синод ще бъде определен временен

...
На извънредно заседание на Светия синод ще бъде определен временен
Коментари Харесай

Рождественското послание е било последното на митрополит Йоаникий, Синодът ще избира наместник

На изключително съвещание на Светия синод ще бъде избран краткотраен наместник на умрелия сливенски митрополит Йоаникий. Това сподели пред публицисти секретарят на Сливенската митрополия Иван Млечков. Владиката е умрял през днешния ден към 9 часа след дълготрайно боледуване.

Временно изпълняващият наместник митрополит ще провежда опелото и погребението на Негово високопреосвещенство. По правилник през идващите три месеца той ще провежда избора за идващия Сливенски митрополит дружно с Епархийския съвет, написа Българска телеграфна агенция.

Опелото и поклонението пред тленните остатъци на владиката ще бъде евентуално в катедралния храм " Свети Димитър " в Сливен.

" Митрополит Йоаникий беше на лекуване в постройката на Митрополията, за него се грижеха извънредно добре лекарите. Те направиха всичко по силите си ", сподели още Иван Млечков.

Последното му обръщение към миряните бе Рождественското. " Той постоянно е писал разбираемо и покрай народа, спомни си секретарят на Митрополията. Неговите думи постоянно са се разбирали, правил го е за популярност Божия. Тази година беше последното му обръщение. Написано с готовност. Радостно е, че достигнахме до Рождественските празници. "

Докато е боледувал, владиката постоянно е бил редактор на книги, писал е предисловия. Той беше положителният образец, доста богословска литература излизаше с неговото благословение. Въпреки заболяването си постоянно намираше време за работа по книги ",  разказа още Млечков.

Митрополит Йоаникий не можа да участва на откриването на най-новия православен храм в Сливен - " Света Петка ", който отвори порти на храмовия празник - Петковден, 2023 година

" Той одобри с огромна наслада новината, че до момента в който е жив, ще бъде открит този храм, строен от 2008 година. Въпреки че не беше там, той духом постоянно е участвал там, където има молитва. Благодарни сме на всички свещеници и миряни, които се молиха за неговото здраве ",каза още секретарят.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 година в село Пет могили, Сливенско.

След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1953 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, курсът на която приключва през 1958 година От септември 1960 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1964 година По време на своето следване там, на 1 април 1961 година, в мъглижкия манастир " Св. Николай " е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма " Успение Богородично " в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия свещеник Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит).

На 17 март 1963 година в параклиса на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски свещеник Николай. От 14 октомври 1964 година до 1966 година йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 година е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 година, по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм " Св. Димитър " е въведен в архимандритско достолепие от Сливенския митрополит Никодим.

От края на 1968 година архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14 октомври 1970 година до 10 декември 1971 година той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария. От края на декември 1971 година наново е протосингел на Сливенската митрополия, която служба заема до април 1975 година Като подобен, на 20 април 1975 година в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг с купата " Велички " и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 година На 23 март 1980 година е определен, а на 13 април същата година е и канонически одобрен за Сливенски митрополит.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР