На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, заместник областният управител

...
На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, заместник областният управител
Коментари Харесай

Областната епизоотична комисия във Враца проведе извънредно заседание /снимки/

На изключително съвещание на Областната епизоотична комисия, заместител регионалният шеф Мирослав Комитски показа главните промени в признатия на второ четене Закон за ветеринарномедицинската активност.
Законодателните промените са в резултат на усложнената епизоотична конюнктура на територията на цяла Европа и имат за цел да подсигуряват здравето на животните и хората. С измененията се вкарват още национални ограничения, свързани с регламентирането на условията към притежателите и ползвателите на животновъдни обекти. Допълват се отговорностите на локалната власт при констатиране на заболяване, за по-добра съгласуваност и навреме предприемане на ограничения за ограничение разпространяването и очистване на болестта.
Промените в Закона за ветеринарномедицинската активност касаят режима за регистрация на персоналните стопанства, който ще бъде омекотен и безвъзмезден. По този метод се понижава административната тежест за жителите, което е главен приоритет на Правителството. Отпада условието стопаните да подават персонално заявление за регистрация в Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ). С цел облекчение на стопаните, то ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 10-дневен период да го даде в ОДБХ.
Фермерите ще би трябвало да съблюдават условията за идентификация на животните, запазване на здравословното им положение, както и да документират придвижването от и към животновъдните обекти. За тази цел ще е належащо да основат и извършват стратегии за самоконтрол на заболявания и да съблюдават избрани условия при населване на животновъдните обекти.
Ще бъде усъвършенствана и организацията на ветеринарномедицинското обслужване на животните на територията на обещано обитаемо място. Въвежда се териториален принцип при подписване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари за осъществяване на ограниченията по програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболявания по животните и зоонози на персонални стопанства и за животновъдни обекти, регистрирани по чл.137, които не са си избрали ветеринарен доктор. Директорът на ОДБХ дефинира обитаемоте места в съответната област, за които е належащо ветеринарномедицинско обслужване.
„ Ще се дефинира минимум по един регистриран ветеринарен доктор за всяко от обитаемоте места. С цел обезпечаване на биосигурност във фермите, не се разрешава на регистрирани ветеринарни лекари, сключили контракти за профилактика със притежатели на индустриални ферми за прасета и птици, да подписват такива и със притежатели на персонални стопанства. Минималният брой на визитите в обектите ще бъдат регламентирани в договорите, подписани сред шефа на ОДБХ и записаните ветеринарни лекари “, разясни още Мирослав Комитски.
Експертите от Областна дирекция „ Безопасност на храните “ потвърдиха, че епизоотичната конюнктура на територията на област Враца е естествена. По данни на Държавното горско стопанство във Враца, на територията му са отстреляли 157 броя диви свине. Пробите за АЧС и трихинелоза са негативни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР