На извънредно заседание Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет прие

...
На извънредно заседание Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет прие
Коментари Харесай

Гражданският съвет към ВСС подкрепи съдиите по вписванията и Съюза на юристите

На изключително съвещание Гражданският съвет към Висшия правосъден съвет одобри акт, с който поддържа мнението на Българската асоциация на съдиите по вписванията против смяната на статута им и срещу всеки опит за преобразяване на съдебно-охранителното произвеждане по вписването в административно такова, оповестяват от Висш съдебен съвет.

Съдиите по вписванията подчертават върху държавната предварителна защита за отбрана на имуществото на българските жители и сигурността, обезпечена от независимостта на съдията по вписванията като част от правосъдната система. Те поддържат също нуждата от по-бързи стъпки за ускорение на процеса по основаване на заможен указател. Алармират, че със декларираните промени се цели да бъдат принудени съдиите по вписванията да подпишат непълни и неточни имотни партиди, с цел да се показа пред Европа съществуването на заможен указател, за чието създаване се дават средства по Плана за възобновяване и развиване. С тези опасения съдиите по вписванията упорстват въпросът с техния статут да бъде решен, като се дадат пълномощия за назначението им от Висш съдебен съвет, се споделя в известието.

Гражданският съвет поддържа и декларация на Съюза на юристите в България (СЮБ), с която се упорства да се приключи рисковата и противоконституционна процедура за смяна на закони с преходни и заключителни разпореждания. СЮБ се аргументират с решение № 1 на Конституционния съд на България, съгласно което с цел да бъдат конституционно съобразни, одобряваните от Народното събрание актове, би трябвало да подхождат както на Конституция на Република България, по този начин и на останалите настоящи закони. Посочва се също, че се плануват промени във връзка с правосъдната система, без да са съгласувани с Висш съдебен съвет.

С признатия от Горско стопанство през днешния ден акт ще бъде сезиран Висшият правосъден съвет с предложение, той да изпрати декларация до Народното събрание за преустановяване на тази процедура.

Гражданският съвет реши също да изготви в детайли аргументирана позиция, за какво не трябва да се трансформира статутът на съдиите по вписванията. Той ще изпрати на Министерството на правораздаването и искане да бъде оповестен направеният от него през предходната година разбор на профилираното правораздаване, с цел да бъде употребен в публичното разискване на ЗИД на Закон за съдебната власт.

Предвид идното приключване на периода за изложение на мнения, бе обявено, че Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите в България ще изискат поддръжка от членовете на Гражданския съвет за позиция, съгласно която предлаганите промени на органите на профилираното правораздаване се одобряват като незадоволително аргументирани и липсва изясненост кое постанова тоталното им изтриване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР