На извънредно заседание днес се очаква правителството да емитира поредната

...
На извънредно заседание днес се очаква правителството да емитира поредната
Коментари Харесай

Още 200 млн. лв. дълг заради Ф-16

На изключително съвещание през днешния ден се чака държавното управление да емитира следващата облигационна емисия, с която да обезпечи пари за закупуването на изтребителите Ф-16. Тя ще бъде на стойност 200 млн. лева и с 20-годишен падеж. Това е втората емисия дълг на вътрешния пазар от началото на годината, откакто през юни беше пусната емисия за 300 млн. лева Освен това в петък финансовият министър Владислав Горанов заяви, че бюджетният недостиг ще се усили четири пъти спрямо планувания и може да надмине 2% от брутния вътрешен артикул (БВП).Парите би трябвало да бъдат изплатени едновременно, а те не са разчетени в бюджета за тази година.

" Планираме на изключителното съвещание на държавното управление да разгледаме подписаните контракти за самолетите Ф-16, да ги предложим на Народното събрание за ратификация и паралелно с това да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с цел да увеличим разходната част и да осигурим нужното финансиране на този план ", посочи Горанов за радио " Фокус ". Министърът добави, че с тази актуализация се чака дефицитът да бъде към 2%, или с малко повече, само че това е под прага от 3% по Маастрихтските критерии. По закон тази година бюджетът бе плануван на касов недостиг от 0.5% от Брутният вътрешен продукт, или 600 млн. лева Горанов разяснява, че фискалният запас е на задоволително положително ниво, тъй че ще можем да си позволим да финансираме вкупом договорката. " Понеже това е първата договорка сред нашите две страни, на този стадий ще би трябвало тя да се финансира на веднъж, а когато придобием история в връзките с Агенцията на въоръжение на Съединени американски щати, ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за заплащане ", разяснява Горанов.

България възнамерява да купи още 8 изтребители, само че не се знае по кое време може да се случи това. Кабинетът обаче чака те да излязат по-евтино и да се платят на вноски.Според финансовия министър в Закона за държавния бюджет е разчетен 1 милиарда дълг вътрешни излъчвания, само че не би трябвало да се търси директна връзка сред договорката и този размер на дълга, тъй като тези средства ще служат през годината за запълване на фискалния запас и за покриване на падежни заплащания. Очаква се тази седмица договорката за изтребителите да влезе в Народното събрание, като упоритостта на ръководещите е тя да бъде утвърдена до края на месеца. Вероятно договорът да бъде подсилен от депутатите на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия поддържат модернизацията на армията, само че имат запаси към избора на Съединени американски щати и " Локхийд Мартин ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР