На извънредно съвещание в ранното утро на 11 март Английската

...
На извънредно съвещание в ранното утро на 11 март Английската
Коментари Харесай

Бенк ъф Инглънд понижи лихвите

На изключително заседание в ранното утро на 11 март Английската централна банка намали главната рента на Острова с 50 базови пункта - до рекордно ниските 0.25 %. В опит да оказват помощ на бизнеса, изумен от разпространяването на ковид и от следващата война за цените на петрола, паричните стратези одобриха и нова стратегия, позволяваща на фирмите елементарен и на ниска цена достъп до кредитиране. Те понижиха количеството капитал, което банките са задължени да държат по сметките си в "Бенк ъф Инглънд ". Председателят на институцията Марк Карни и сътрудниците му гласоподаваха единомислещо ограниченията. Решението им бе оповестено преди отварянето на пазарите в Обединеното кралство.

Действията на "Бенк ъф Инглънд " следват направената преди седмица лихвена редукция на Федералния запас с 50 базови пункта. И се случват ден преди формалното заседание на управителния съвет на Европейската централна банка на 12 март, на което се чака да се одобряват съществени парични тласъци.

Базовият английски борсов показател се увеличи с 1.6% след оповестяването на решението на "Бенк ъф Инглънд ". Британският паунд първоначалто се обезцени с 1.3% към еврото - до най-ниската си цена от октомври 2019-а, само че след това компенсира съвсем цялата загуба.

Засега няма насоки за бъдещата парична политика на британските централни банкери, може би тъй като от началото на идната седмица институцията ще има нов ръководител - Андрю Бейли. Той ще размени Карни, за който изключителните решения на 11 март са последните отпред на "бенк ъф Инглънд ". Анализаторите не изключват на постоянното заседание на централната банка на 26 март да има нови лихвени редукции и още ограничения, в случай че изискванията се влошат.

<!-- Гугъл Tag Manager --> <!-- End Гугъл Tag Manager --> <!-- Гугъл Tag Manager (noscript) --> <!-- End Гугъл Tag Manager (noscript) -->

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР