На извънредно и експресно съвещание, проведено в рамките само на

...
На извънредно и експресно съвещание, проведено в рамките само на
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет иска още информация от Държавния департамент за съдия Миталов

На изключително и експресно заседание, извършено в рамките единствено на 10 минути съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет единомислещо реши да изиска от Държавния департамент на Съединени американски щати информация за арбитър Андон Миталов, който през вчерашния ден бе обществено посочен от Държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо като първият българин, който влиза в забранителния лист за пътешестване до Щатите поради корупция.

Съдия е първият българин със възбрана да пътува в Съединени американски щати поради корупция

В късото изказване на Помпейо не бяха посочени съответни мотиви за решението. Миталов е съдията, пуснал обвинявания в шпионаж ръководител на Сдружение " Русофили " да посети Русия в края на предходната година, с цел да получи орден от Путин.  

Извънредното съвещание на Висш съдебен съвет беше свикано през днешния ден по предложение на Боян Магданлинчев и още двама членове на съдийската гилдия, като самият Магдалинчев означи, че на този стадий разполагат единствено с изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо. Също по този начин към този момент Миталов няма да бъде привикван за чуване от Висшия правосъден съвет, в случай че не реши да приказва пред кадровиците, за което те ще се произнесат в допълнение.

Кадровиците също по този начин ще изискат информация от основния прокурор, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), Инспектората на Висш съдебен съвет за Миталов. Самият е той е в болничен, стана ясно от коментар на шефката на профилирания съд Мариета Райкова пред публицисти

" Това е извънреден удар върху нас. Колегата се употребява с доста положително име ", уточни тя. 

По-рано в изявление пред bTV упрекнатият в шпионаж ръководител на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов разяснява новината за арбитър Миталов от Специализирания углавен съд, на който се постанова възбрана за влизане в Съединени американски щати поради корупция.

„ Не познавам арбитър Антон Миталов и не съм опитвал да контактувал с него “, сподели той. Председателят на придвижване „ Русофили “ сподели още, че в никакъв случай не се е опитвал да влияе финансово на арбитър Миталов. Освен това на никое място не ставало ясно дали възбраната за влизане на фамилията му в Съединени американски щати е поради неговия случай.

„ Ако има доказателства за неговото корумпиране и зловредно въздействие, дано се покажат документите по това, с цел да не стане ненужно мятане на обвинявания без въобще да има доказателства за тях “, прикани Малинов.

Според него дейностите на Съединени американски щати унижават България, тъй като Съединени американски щати се слагат над българския съд.

Според Малинов глобата на Съединени американски щати против арбитър Миталов и прогонването на съветски дипломати от България цели повреждане на българо-руските връзки. Всичко това по думите му е част от хибридна война.

 

 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР