На извънредната си пленарна сесия на 26 март евродепутатите приеха

...
На извънредната си пленарна сесия на 26 март евродепутатите приеха
Коментари Харесай

Фондът за солидарност на ЕС отпуска до 800 млн. евро на страна заради епидемията

На изключителната си пленарна сесия на 26 март евродепутатите одобриха предложение на Европейската комисия, което ще разреши на страните членки да насочат претенции за помощ от Фонда за взаимност на Европейски Съюз в битката с епидемията. По този метод за страните ще се открие още една опция за активизиране на средства за справяне с рецесията.

Еврокомисията предложи да се разшири обсега на деяние на Фонда за взаимност. До момента той можеше да бъде употребен при естествени бедствия в страни от Европейски Съюз, само че с това решение към тях се прибавят и огромни здравни рецесии. Най-силно засегнатите страни членки ще получат достъп до средства в размер до 800 млн. евро през 2020 година Решения за разпределяне на средства ще бъдат обсъждани във всеки съответен случай пооотделно.

Председателят на комисията по районно развиване в Екологичен потенциал Юнус Омаржи (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) съобщи преди гласуването: "Да позволим на Фонда за взаимност да се задейства против COVID-19 е разумно поради тежките човешки, здравни и стопански последствия върху всички райони на Европа. В противоположен случай този фонд би бил вечно дискредитиран. Правилата е планувано да се трансформират в отговор на изключителни обстановки и нови действителности. Точно това вършим, с цел да може солидарността в Европейски Съюз да бъде изразена. "

Фондът за взаимност на Европейски Съюз

Фондът за взаимност на Европейски Съюз е основан през 2002 година в отговор на тежки наводнения в Централна Европа. Неговата съществена цел е да оказва финансова поддръжка на страни от Европейски Съюз, които са връхлетени от естествени бедствия.

По досегашните правила фондът подпомагаше възстановителните работи след наводнения, горски пожари, трусове, стихии и засушавания. Епидемии като тази с ковид бяха отвън обсега.

Съгласно новите правила ще продължат да се финансират възстановителни интервенции като поправката на развалена инфраструктра, почистването на наранени от бедствия региони и обезпечаването на краткотраен заслон за хора. В същото време финансиране от фонда ще може да се употребява и за оказване на помощ на популацията при здравни рецесии и за ограничения за преодоляване на разпространяването на инфекциозни заболявания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР