На извънредна сесия Общинската администрация трябва да даде подробен и

...
На извънредна сесия Общинската администрация трябва да даде подробен и
Коментари Харесай

Свикваме извънредна сесия, за да кажат как похарчиха 20 млн.

На изключителна сесия Общинската администрация би трябвало да даде обстоен и явен доклад по какъв начин са изхарчили 20 млн. лв., предоставени безплатно на Пловдив по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ за поправки и благоустрояване в зоната сред бул. „ Княгиня Мария Луиза “ и бул. „ Марица - юг “.

Сесията е поискана с подписка, по самодейност на „ Съюз за Пловдив “ и подкрепена от съветниците от Патриотичен фронт и Реформаторски блок.

„ Настояваме за доклад поради неналичието на бистрота при харченето на европейските пари и поради противоречивото качество на ремонта. Получихме доста тъжби от жителите от квартала както за забавянето на плана, по този начин и за ниското качество. За всичко това са похарчили 20 млн. лева и дължат пояснение “, съобщи ръководителят на съветниците от „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева.

Съветниците дадоха за образец социална поръчка за над 85 хиляди лв. единствено за образуване на „ първи копки “ и „ рязане на ленти “ по този план.

„ Не ни споделят по какъв начин и защо харчат парите, само че харчат още и още, с цел да могат да се снимат по церемонии “, възмутени са от “Съюз за Пловдив ”.

Съветничката благодари на сътрудниците си, които поддържаха настояването за изключителна сесия и акцентира, че пловдивчани имат право да знаят по какъв начин се харчат обществените средства.

Къде са проблемите?

Най-сериозният пропуск е, че единствено на дребна част от улиците са сменени водопровода и канализацията. Повечето от тях не престават да са амортизирана подземна инфраструктура от средата на предишния век. Това е бомба със закъснител, заложена още при проектирането, тъй като в плана не е включена промяна на старите тръби. Това значи, че при бъдещи повреди ще се наложи ново разкопаване на улиците.

Вторият проблем е, че при осъществяването на строително-монтажните работи цареше безпорядък поради неналичието на съгласуваност сред Община Пловдив и компаниите. Грешките в кадастъра доведоха до скъсани кабели и пробити тръби. Проектът се преработваше в придвижване, а жителите на квартала бяха принудени цяла зима да газят в тиня и да остават без вода поради честите повреди.

Третият проблем е, че Община Пловдив не упражняваше непоколебим надзор при усвояването на средствата. Стигна се до задръстване на дъждоприемните шахти с павета и други строителни материали, тъй като месеци наред шахтите в квартала останаха непокрити.

Следващият проблем е разбиването на към този момент поставените плочки, с цел да бъдат инсталирани нови електрически стълбове. Това е неприемливо, тъй като води до непотребни спомагателни разноски.

На пето място е казусът с разминаването сред строителното позволение и осъществените поправки. Цели улици и сектори от улици останаха със остаряла подземна инфраструктура и разрушена пътна настилка, макар че бяха включени в плана и за тях Община Пловдив е издала строително позволение. Аргументът на администрацията, че 20 млн. лева не стигнаха, звучи несъстоятелно.

Пари за реклама на неуспеха

„ Очевидно планът е направен непрофесионално, а средствата на Европейски Съюз са изхарчени нецелесъобразно “, разяснява Дани Каназирева. Тя даде още един образец за това по какъв начин се хвърлят пари напразно.

В Община Пловдив е извършена социална поръчка и е определен реализатор за информиране на жителите и гласност по план „ Подобряване на градската среда в Община Пловдив “. Възложената поръчка е на стойност 85 166,40 лв. с Данък добавена стойност. Къде отиват тези пари?

По силата на този контракт компанията се задължава да провежда и да организира 20 публични церемонии – „ първа копка “ и „ рязане на лента “ за 10 обекта. Т.е. да приготви стратегия и сюжет за осъществяване на събитието, да изпрати предложения до участниците по лист, възложен от възложителя; да приготви шатра и маса за кетъринг за 30 души с наливно кафе, чай, сладки, соленки, минерална вода, сандвичи с месен артикул, хапки. За ритуала „ рязане на лента “ на гостите да се сервира питка с мед и бяло пенливо вино.

Фирмата реализатор се задължава и да раздаде на жители

500 антистрес сърца.

„ Не сме чули пловдивчани да са получили такива истински дарове, само че сигурно живеещите в квартала имаха потребност от медикаменти против напрежението по време на ремонтите “, означи Каназирева.

Сред осведомителните материали са писалки (500 бр.), чанти за документи от екокожа (100 бр.), чадъри (500 бр.), USB флаш памет (500 бр.), чаши за сублимация (500 бр.), термо чаши (500 бр.), стъклени чаши (500 бр.), комплекти подложки за чаши (500 комплекта от по 2 броя), автоматизирани моливи (500 бр.), електронни метеорологични станции (500 бр.), ролетки (500 бр.), фенерчета (500 бр.).

Не е ясно къде са тези „ осведомителни “ материали, само че по- обезпокоително е другото – че

милионите изтекоха в некачествени поправки на мрачно,

без никаква бистрота, което изрично поражда подозрения за злоупотреби и корупция, разясниха съветниците.

От “Съюз за Пловдив ” са поискали среща с ръководителя на плана Соня Славчева. „ Два месеца чакахме отговор, само че по този начин и не го получихме. Беше ни определила деня и часа на срещата, само че минути преди да се организира, тя самата я анулира. Това държание на администрацията опонира на правилата за гласност и бистрота, наложителни в Европейски Съюз при разходване на обществени средства “, разяснява Дани Каназирева.

На изключителната сесия съветниците упорстват:

- Община Пловдив да внесе отчет за осъществяването на строително-монтажните работи по плана „ Подобряване на градската среда “,

- Да показват договорите с изпълнителите с гаранционните периоди и отговорностите,

- Да посочат размера на нужните средства за довършването на всички улици и сектори от улици, които отпаднаха от плана, а също по този начин и периодите, в които те ще бъдат ремонтирани.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР