На източния фланг на еврозоната някои словаци от граничния град

...
На източния фланг на еврозоната някои словаци от граничния град
Коментари Харесай

Докато Париж и Берлин диктуват реформи, Централна Европа остава разделена за еврото

На източния фланг на еврозоната някои словаци от граничния град Стурово биха желали страната им в никакъв случай да не се беше присъединявала към еврозоната. Сега те би трябвало да пресичат Дунава, с цел да могат да пазарят по-евтино в Унгария, споделя " Ройтерс ".

За разлика от Словакия Унгария е отвън валутния съюз, само че от нейната страна на реката хората в историческия град Естергом усещат, че може и да са по-добре с еврото, въпреки на по-късен стадий.

Докато Германия и Франция с нови сили се заемат с промяната в Европейски Съюз и подобряването на устойчивостта на еврозоната при рецесии, поддръжниците на европейската интеграция споделят, че посткомунистическите страни, които към момента употребяват националните си валути, би трябвало да трансформират това. Според тях в противоположен случай тези страни ще останат приклещени в източната външна страна на Европейски Съюз, до момента в който еврозоната се трансформира в ядрото на блока, засилвайки темповете на интеграция.

Естергом и Стурово се намират покрай Вишеград, където през 1991 година малко след рухването на комунизма централноевропейските водачи сътвориха стеснен съюз. Четирите членки на Вишеградската група се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година, само че до момента единствено Словакия е приела еврото. Европейски публични лица не имат вяра нито една от останалите три – Унгария, Полша и Чехия – да се причисли към еврозоната преди средата на идващото десетилетие, приемайки, че въпреки всичко ще изискат да го създадат.

Националистическите държавни управления в Будапеща и Варшава споделят, че участието в еврозоната ще ограничи автономността им в ръководството на стопанските системи, които означават добър напредък и без единната валута. Прага също отсрочи концепцията.

 Докато Париж и Берлин диктуват промени, Централна Европа остава разграничена за еврото
© Reuters

Този месец обаче група полски икономисти, в това число някогашният гуверньор на централната банка Марек Белка, приканиха държавното управление да възобнови подготовката за еврото, тъй като европейската интеграция напредва. " Полша би трябвало да вземе присъединяване в този развой, в случай че желае да има действително въздействие върху бъдещето на континента. И също, в случай че желае да се откри трайно в Западна Европа ", написаха те в отворено писмо. Напомняйки предишното на Полша в Съветския блок по време на студената война, те показват контрастни други възможности. " Или ще бъдем в еврозоната в бъдеще, или в съветската сфера на въздействие. "

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел изложиха амбициозните си проекти предишния уикенд. " Искаме да консолидираме и подновим нашето съдействие с вероятността да се придвижим напред с просперираща и конкурентоспособна Европа, по-суверенна, обединена и демократична ", обявиха те.

Политически спорове

Полша и Унгария са в политически спорове с Брюксел по разнообразни въпроси, само че настояват, че отхвърлянето на еврото се дължи на стопански аргументи. Те споделят, че гъвкавостта на националната валута им оказва помощ да се оправят в сложни моменти, и предизвестяват, че еврото не би трябвало да се приема, преди да се понижи разликата в приходите и заплатите сред по-бедния Изток и по-развития Запад. Някои икономисти споделят това виждане, а поддръжката за еврото в елементи от Централна Европа е отслабнала.

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи пред уеб страницата money.pl, че приемането на еврото не е част от дневния ред. " Не сме трансформирали позицията си във връзка с това. Този въпрос не стои на дневен ред ", добави той. Унгария, която е ръководена от десния министър председател Виктор Орбан и е най-близкият другар на Полша в разногласието й с Брюксел за правосъдните промени и квотите за мигранти на Европейски Съюз, също е скептична.

 Докато Париж и Берлин диктуват промени, Централна Европа остава разграничена за еврото
© Reuters

Въпросът за разликата в заплащането спрямо някои западни членки на еврозоната продължава да провокира остри реакции. По-рано този месец гуверньорът на унгарската национална банка Дьорд Матолчи изрази подозрение, че присъединението към валутния съюз ще реши казуса. " Въвеждането на еврото не е гаранция за сполучливо догонване ", уточни той.

Министерството на стопанската система възприема същата линия. " След като самостоятелната валутна политика оказа помощ за превъзмогване на (финансовата) рецесия, Унгария не желае да влиза в механизма за закрепен валутен курс към този момент ", означи той.

От двете страни на моста

Досега пет от общо 11 членки на Европейски Съюз от някогашния комунистически блок – Словакия, Словения, Естония, Латвия и Литва – употребяват еврото. Според изследване на Европейски Съюз словаците са удовлетворени от това. Данни на Евробарометър от май 2017 година демонстрираха, че 80% от тях поддържат еврото, което размени словашката крона през 2009 година

В Стурово обаче, където доста поданици принадлежат към унгарското малцинство, не всички са удовлетворени. " Заплатите тук са пагубни ", споделя 33-годишна майка. Тя работи като сервитьорка в прилежаща Австрия, където печели един и половина пъти повече, в сравнение с би получавала вкъщи. " Ако можех да върна времето обратно, бих споделила да остане словашката крона и да не се вкарва еврото. "

По данни на Евробарометър разноските за живот са главното терзание на словаците наред със здравното и общественото обезпечаване.

" Откакто използваме еврото, всичко е по-скъпо. Икономиката може и да е била подкрепена, само че не и елементарните хора ", споделя различен интервюиран, който работи като надзирател. " Унгария, Полша и Чехия са на добър път, те се пазят. Мисля, че Франция и Германия диктуват темпото в Европейски Съюз ", добавя той.

 Докато Париж и Берлин диктуват промени, Централна Европа остава разграничена за еврото
© Reuters

Данните от Евробарометър демонстрираха също, че 55% от поляците и 70% от чехите са срещу въвеждането на еврото. За разлика в Унгария 57% го желаят макар позицията на държавното управление. Според данните на Европейски Съюз словаците са в по-добра позиция с помощта на еврото. Макар цените да са се повишили с 10.3% сред 2009 и 2016 година, междинните брутни заплати са спечелили 22.5%.

Животът се промени за локалните хора, когато Словакия вкара еврото. Докато преди този момент главно унгарците отиваха да пазарят в Стурово, в този момент словаците отиват в Естергом, защото там е по-евтино след поевтиняването на форинта.

От другата страна на Дунава унгарците в Естергом са по-благосклонни към единната европейска валута. " Еврото ще бъде и положително, и неприятно за нас ", разяснява 53-годишен продавач на шалове и шапки. " Трябва да се направи още доста, преди Унгария да може да се причисли към еврото, тъй че да може да се конкурира със западните страни. "

Според Мая Абел, която има фешън бутик, словаците могат в този момент по-лесно да си разрешат облекла, които нейните маджарски клиенти мъчно биха платили. Тя отбелязва, че майка й живее на пенсия от единствено 72 000 форинта (230 евро) на месец. " Би било доста добре, в случай че еврото се вкара в Унгария, само че в този миг страната не е подготвена за това ", добавя тя.

Вън или вътре

В Брюксел представител на Европейската комисия сподели, че през май ще бъде оповестен двегодишен отчет с оценка на напредъка на страните към еврото.

Повечето страни членки би трябвало да се причислят, откакто покрият всички критерии за влизане в еврозоната и след двегодишен престой в Механизма за обменни курсове. Но защото Унгария и Полша даже не се пробват да се причислят, ранното приемане остава малко евентуално, в случай че евроскептичните им държавни управления бъдат избрани отново тази и идната година. Европейски чиновници са обезпокоени поради въпроси като независимостта на централната банка в Унгария.

Така че централноевропейците може да се окажат в позицията на наблюдаващи на идната вълна от интеграция в Европейски Съюз, която не могат да забавят.

" Доста е евентуално да станем очевидци на развиването на Европейски Съюз на две скорости ", разяснява Хендрик Хансен, учител в университета " Андраши " в Будапеща. " Ако Франция и Германия решат да задълбочат интеграцията в Европейски Съюз, те евентуално ще плануват опция за изключване на Полша и Унгария от проектите, тъй че да имат повече шансове да осъществят промените ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР