На изслушването в Европейския парламент във вторник главният изпълнителен директор

...
На изслушването в Европейския парламент във вторник главният изпълнителен директор
Коментари Харесай

Загуба на време ли беше изслушването на Зукърбърг пред ЕП?

На чуването в Европейския парламент във вторник основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг се изправи пред голямо количество въпроси, вариращи от угриженост за неприкосновеността на персоналния живот до разпространяването на подправени вести. Голяма част от отговорите на Зукърбърг обаче бяха сходни на тези, които към този момент сме чували, и не адресираха характерните терзания на европейските законодатели.

Както се очакваше, доста от въпросите по време на чуването бяха съсредоточени към неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, значително посредством и на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR), който влиза в действие на 25 май. Членовете на Екологичен потенциал сложиха въпросите дали Фейсбук може да подсигурява, че абсурдът с Cambridge Analytica в никакъв случай няма да се случи още веднъж, дали потребителите ще имат цялостен надзор върху данните си и желаеха в детайли изложение на метода, по който Фейсбук възнамерява да се съобрази с условията на новия правилник. Не липсваха и въпроси по отношение на опцията Фейсбук да създаде бизнес модел, в който потребителите могат изцяло да се откажат от целевата реклама, както и такива свързани с обмена на данни сред WhatsApp и Фейсбук.



Други евродепутати пък се интересуваха главно от метода, по който обществената платформа ще понижи разпространяването на подправени вести, и дали тя може да се ангажира с тоталното прекратяване на тази процедура до края на тримесечието, като подсигурява, че няма да разреши повече враждебни страни да манипулират информация. Не липсваше и интерес към антитръстовите въпроси и тезата, че Фейсбук може да се смята за един тип монопол в областта на обществените медии.

Зукърбърг обаче в огромна част от времето се придържаше към авансово заложените си опорни точки и в действителност не влезе в елементи по доста от заложените въпроси, което може да се дължи и на формата на чуването - първо бяха заложени всички въпроси, след което Зукърбърг стартира да дава отговор на тях. Този формат му разреши комфортно да пропусне някои по-неудобни запитвания, още повече, че не беше планувана опция за уточняващи въпроси.

Иначе изпълнителният шеф на Фейсбук няколко пъти повтори, че компанията възнамерява да бъде изцяло съвместима новите условия, залегнали в GDPR. Що се отнася до това дали Cambridge Analytica е единствено върхът на айсберга, Зукърбърг отговори, че компанията би трябвало да хвърли доста старания и време, с цел да се увери, че няма повече неприятни артисти, които да злоупотребяват с персоналните данни на потребителите. Той не отхвърли опцията за съществуване на други злонамерени приложения и изясни, че обществената платформа се пробва да им противодейства, като разреши намесата на инспектори от трети страни и предприеме самодейни дейности против нарушителите.

Относно подправените вести и речта на омразата, Зукърбърг повтори свои предходни изказвания, че компанията е наела хиляди модератори и инженери, които да ѝ оказват помощ в битката с този казуса, а също по този начин и че създава по-стабилни системи, основани на изкуствен интелект, които да алармират за сходно наличие преди то да стане обществено притежание. " Нашата цел е да накараме изкуствения разсъдък да преглежда самодейно по-големи масиви наличие преди то да влезе в системата ", разяснява Зукърбърг и добави, че това може да се окаже една безкрайна игра на котка и мишка, защото злонамерените артисти ще имат достъп до същите принадлежности и също ще употребяват изкуствен интелект. “Никога не можем да бъдем съвършени по този въпрос”, безапелационен е той.

Същевременно Зукърбърг не е склонен, че платформата е в монополно състояние при обществените мрежи, като по думите му “Facebook съществува в доста конкурентно пространство, a хората употребяват доста средства за връзка ".

Специално внимание беше обърнато и на така наречен " Профили в сянка " – потребителите, които нямат профили в обществената мрежа, само че посещават уеб сайтове, които употребяват реклами и принадлежности за разбор на Фейсбук, и в резултат на това компанията събира данни за тях. Евродепутатите попитаха дали сходни консуматори също ще могат да ревизират каква информация е събрана за тях. " Има ли различен метод Facebookда спре да събира данни за мен, с изключение на аз да спра изцяло да употребявам интернет?”, попита, Сиед Камал от групата на европейските консерватори и реформисти, на който Зукърбърг отговори напълно уклончиво и неразбираемо.

В един миг по време на чуването Ги Верхофстат от Алианса на либералите и демократите за Европа прикани Зукърбърг да намерения за наследството, което ще остави. " Трябва да си зададете въпроса по какъв начин ще бъдете запомнен - като един от трите огромни интернет колоси, дружно със Стив Джобс и Бил Гейтс, които обогатиха нашия свят и обществото ни, или като геният, който сътвори цифрово страшилище, разрушаващо нашите общества”, обърна се към него Верхофстат.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР