На изслушване в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов заяви,

...
На изслушване в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов заяви,
Коментари Харесай

Министър Маринов: Системата на ТЕЛК е обект на престъпна бизнес схема

На чуване в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че продължава да се работи по сигнали за корист с инвалидни пенсии, като измежду тях има фрапиращи случаи, които демонстрират до какви мащаби е стигнала тя.

" Тук към този момент се вижда дейна работа от медиатори, които търсят претенденти да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със болести да търсят явяване пред ТЕЛК, само че тук очевидно към този момент става въпрос за незаконна бизнес скица ", добави Маринов.

Последната интервенция на службите на Министерство на вътрешните работи беше във Варна при започване на седмицата, където се оказа, че са издадени над 200 подправени ТЕЛК решение единствено за четири месеца. Съдът обаче освободи арестуваните четирима лекари, след като установи, че " няма доказателства за проведена незаконна група ". 

Изслушването на министър Маринов влезе като спомагателна точка в дневния ред на Народното събрание, откакто постоянният петъчен парламентарен надзор бе анулиран, поради отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия. Маринов отговори на въпроси на депутатите от ръководещото болшинство и даде данни за системата на ТЕЛК и битката със злоупотребите с нея.

Според отчета му единствено през януари тази година са направени инспекции на общо 41 преписки в системата на ТЕЛК. " През 2019 година са формирани 29 досъдебни производства, като още веднъж най-вече са регистрирани в област Разград. Всички 29 досъдебни производства са на произвеждане и все още при проверяващ служител на реда ", заяви още Маринов.

Разград е на 4-то място по максимален % на лица, ползващи пенсия - 18,31%. Първите три места са заети както следва: Силистра - 28,61%, Враца - 19,29%, Габрово - 19,02 %. Коментирайки битката на Министерство на вътрешните работи със злоупотребите, той съобщи, че " за задачата са извършени 384 беседи, с лица, на които са отпуснати пенсии за неработоспособност ".

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев сложи начало на чуването, което съгласно него е належащо, за да се предотвратят " спекулации и подправени вести от Българска социалистическа партия ". 

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов пък показа данни за междинните суми за възнаграждение на медиаторите в схемата в отговор на въпрос от страна на депутата от " Обединени патриоти " Александър Сиди.

" В процеса на работата по тези случаи бяха открити разнообразни суми, които са давани на медиаторите. Най-ниската установена сума е 200 лева, която е дадена за рушвет. Основните суми варират от 600 до 2500 лева Сумата е била определяна според от това какъв брой индивида вземат участие в дадената верига и за кого са предопределени сумите ", заяви Иванов.

На трибуната излезе и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изрази вяра, че " систематичният метод " на Министерство на вътрешните работи против подправените ТЕЛК-ове " ще има сериозен предпазен резултат ". 

Проблемът съгласно Цветанов е, че злоупотребяващите с ТЕЛК решения постоянно стартират да го вършат и в други аспекти на така наречен " обществен пакет ", като данъчни облекчения, прилагане на енергийни помощ, отбрана при освобождение от работа, безвъзмездни винетки и така нататък

Той още съобщи, че отсяването на подправените ТЕЛК-ове ще остави спомагателен запас за пенсионната система. " Това е вероятният финансов запас, който може да бъде пренасочен при гледането на бюджета за 2020 година ", добави Цветанов.

Заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и народен представител от ръководещата коалиция Искрен Веселинов напомни, че борбата с подправените ТЕЛК решения бе основна за " Обединени патриоти " при подписване на съдружното съглашение с ГЕРБ. Той още съобщи, че не е възможно сред 300-500 млн. лева всяка година да бъдат прахосвани за подправени инвалидни пенсии, и добави, че има потребност от сериозна контролна система.

" Ние би трябвало да помислим по въпроса Национален осигурителен институт като органа, който заплаща да има своите контролни механизми да може да ревизира съмнителните решения още сега на тяхното издаване ", добави Веселинов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР