На изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард й предстои трудна

...
На изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард й предстои трудна
Коментари Харесай

Битката на МВФ - как да убеди скептичния Вашингтон за бъдещото си финансиране

На изпълнителния шеф на МВФ Кристин Лагард й следва сложна акция за финансиране

Още по тематиката
МВФ намали прогнозите си за международния напредък, следва закъснение и в България

Неустойчиви политики и популизъм заплашват световната стопанска система, предизвестява фондът
9 окт 2018
Финансовата стихия на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно разсъни страхове, че това може да е предвестител на нова рецесия на разрастващите се пазари
17 авг 2018
Пакистан евентуално ще желае избавителен пакет от 12 милиарда $ от МВФ

Новоизбраният водач Имран Кан поема страната в тежко финансово положение и евентуално ще търси външна помощ за възобновяване на валутния запас
30 юли 2018
МВФ предизвести, че Съединени американски щати и Китай могат да навредят на световния напредък

Фондът удостовери прогнозите си за световнта стопанска система през идващите две години
18 апр 2018 Когато Аржентина изиска предварително погашение на помощния си пакет от МВФ това лято, администрацията на американския президент Доналд Тръмп поддържа фонда, както и нарастването на заема - най-големият, отпускан в миналото от МВФ - от 50 милиарда на 57 милиарда $. Въпреки това въобще не е несъмнено дали сегашните другарски връзки сред Белия дом и МВФ могат да бъдат преведени в в допълнение финансиране за межуднародната институция, написа в. Financial Times. В идващите няколко години огромна част от основните контракти по финансиране на фонда изтичат, заради което Кристин Лагард, ръководещият шеф на МВФ, би трябвало да организира доста сполучлива финансираща акция. Това ще бъде комплицирано на фона на студената икономическа война сред Съединени американски щати и Китай, в която двете страни преценят всяка за себе си дали усилването на МВФ би било в нейна изгода или ущърб.

Топли взаимоотношения

Съединени американски щати, относително изненадващо за администрацията на Доналд Тръмп, досега поддържат самодейностите на МВФ. През септември Вашингтон сподели " да " за ускорения спомагателен пакет за Аржентина. По-рано тази година от финансовото министерство на Съединени американски щати са подкрепили намеси на МВФ в Украйна и Египет. Американският финансов министър Стивън Мнучин твърди, че Съединени американски щати имат цялостно доверие в управлението на МВФ в лицето на Кристин Лагард.

Неясен финансов небосвод

Любезните думи на Мнучин не са гаранция за триумф идната акция за рефинансиране, която Лагард и МВФ би трябвало да подхващат. Докато фондът сега разполага с 1 трилион $ активи разполагаем за намеси, над половината от бъдещото финансиране на институцията ще бъде под въпрос след 2019 и 2022 година Тогава изтичат краткотрайните съглашения за заеми на МВФ с огромна част от кредиторите на фонда. Само 450 милиарда от финансовите активи на организацията идват от непрекъснати държавни " квоти " в МВФ. Те се базират на размера на стопанските системи на страните донори и отразяват също по този начин " тежестта ", която има съответната страна в борда на МВФ.

Според някогашния американски представител в борда на МВФ Дъглас Редикер в идващите няколко години финансирането може да се трансформира в екзистенциален проблем за фонда и внезапно да понижи потенциала на институцията да бъде последна и незабавна инстанция за държавни заеми. През 2019 година изтича отминалостта на двустранните контрактувани заеми с избрани страни, а през 2022 година - споразуменията по нови заеми. Най-добре за МВФ е тези съглашения просто да бъдат удължени, само че сегашната интернационална обстановка сочи, че най-вероятно ще има мощна вътрешна съпротива за продължаването им. Следователно Кристин Лагард би трябвало да реализира сполучлива финансираща акция за повишение на непрекъснатите квоти.

Съединени американски щати обаче нямат кратковременен интерес от подобен ход, изключително поради комерсиалната война с Китай. Преразглеждане и увеличение на сегашните квоти би могло да понижи въздействието на Съединени американски щати в МВФ. В момента Съединени американски щати управляват 16.5% от борда на организацията, а Китай – единствено 6%. Промяната в квотите евентуално ще отрази големия растеж на китайската стопанска система и ще даде по-силен глас на Пекин в МВФ, което не се харесва във Вашингтон. От друга страна, Пекин търси всевъзможни способи да основава лични районни фондове и начинания за въздействие, в които Съединени американски щати нямат никакво въздействие. Някои последователи на МВФ настояват, че най-хубавият метод да се обезпечи повече бистрота в дейностите на Китай е да им се даде по-силен глас в платформа, в която Съединени американски щати към този момент имат мощно открито въздействие.

Съществуват и риск даже в случай че от финансовото министерство на Съединени американски щати се съгласят да поддържат по-големи квоти за МВФ, американският Конгрес да не ги утвърди. Последното нарастване на квотите по времето на Барак Обама беше решено през 2011 година и бяха нужни пет години, с цел да бъде утвърдено от Конгреса.

Не е несъмнено и каква би била поддръжката от страна на Европейски Съюз. Страните - членки на Европейски Съюз, обичайно са мощни поддръжници на МВФ. Преразглеждане на непрекъснатите квоти обаче би намалило и въздействието на Европейски Съюз. Освен това след последната финансова рецесия Европейски Съюз към този момент има собствен Европейски механизъм за непоклатимост, избавителен фонд за еврозоната, който може би намалява историческата потребност от МВФ в Европа.

И въпреки всичко има вяра

За МВФ може би съществува и искрица вяра. През април тази година администрацията на Тръмп поддържа нарастване на ресурсите на Световната банка от 13 милиарда $ – против обещания за съкращения на разноските, в това число на заплатите на чиновници в банката. МВФ може би ще би трябвало да мине по същия път. Във всеки случай вариантите на фонда не са доста, защото липсва пространство за маневриране. И Кристин Лагард ще би трябвало да убеди Тръмп и други международни водачи в нуждата от МВФ. Пакистан още веднъж се моли на МВФ за помощ Новият министър председател на Пакистан Имран Кан пристигна на власт с обещания страната повече да не върви да проси пари от Запада или МВФ. Въпреки това два месеца по-късно, на 8 октомври, държавното управление му отиде при фонда за помощ. Причината са насъбрани заеми от предходното държавно управление, в това число и за вноса на въглища, с цел да могат пакистанските електроцентрали да продължат да работят. Пакистан се нуждае от най-малко 10 милиарда $ помощ. Правителството на Кан в началото се заинати и се опита да откри заеми от " другарски страни " като Саудитска Арабия и Китай, само че нито една от двете не се оказа задоволително великодушна. Поради забавянето в търсенето на заема Пакистан в този момент е в слаба преговорна позиция и може да му се наложи да одобри спомагателни условия за бистрота и битка с корупцията, които МВФ най-вероятно ще прикачи към възможния спомагателен пакет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР