На изложението Computex 2023 в Тайван почти всеки голям местен

...
На изложението Computex 2023 в Тайван почти всеки голям местен
Коментари Харесай

Производителите на ноутбуци масово преминават към OLED-дисплеите, въпреки тяхната висока цена и неикономичност

На ревюто Computex 2023 в Тайван съвсем всеки огромен локален бранд за електроника сподели нови модели ноутбуци с OLED-дисплеи. ASUS, Acer, Gigabyte и MSI разшириха продуктовите си линии, с цел да провокират потребителския интерес, да започват цикъл на освежаване и да усилят продажбите. OLED-технологията обезпечава по-ярки цветове, по-добра отмереност и великолепен контрастност от LCD-екраните, само че употребява повече сила и коства по-скъпо.

OLED-дисплеите към този момент се трансформират в повсеместен стандарт за смарт телефоните от всички ценови категории, след дебюта на флагманските устройства. Производителите на ноутбуци са уверени, че е пристигнало времето за широкомащабно внедряване на OLED-екраните в по-големите форм-фактори.

Цената е основната спънка за всеобщото потребление на OLED-технологията в ноутбуците: 15,6-инчовият OLED-панел коства 2,5 до 3 пъти повече от сравнимия LCD-екран. Компаниите трансферират част от тези разноски на потребителите, да вземем за пример ASUS Vivobook 15 с OLED екран и някои други обновления коства $699 против $549 за LCD-модела.

Друг препъникамък е практическият монопол върху тази категория от екрани: Samsung Display има повече от 99% от пазара на OLED-дисплеите за ноутбуци. Производителите на портативни компютри се надяват, че доставчиците като BOE или LG Display ще се намесят в тази игра, което ще понижи цените.

Има и компликации при всеобщото произвеждане на по-големите от 15 инча панели, защото се употребява най-съвременната LTPS технология, която е публикувана повече при смарт телефоните, защото обезпечава по-бързо време за реакция и по-добро възпроизвеждане на цветовете.

В момента множеството производители оферират OLED-дисплеи в скъпите премиум-конфигурации със документ Pantone за най-точно възпроизвеждане на цветовете. Например, в гонене на ексклузивност, MSI 16-инчовия OLED-ноутбук с логото на Mercedes-AMG Motorsport на Computex.

За разлика от тях, преносимият компютър за $1300 сподели, че огромните OLED-ноутбуци могат да бъдат много налични. Тънките и компактни преносими компютри Gigabyte Aero направиха положително усещане на посетителите на Computex, макар че демонстрираха стеснен живот на батерията. Консумацията на сила на OLED, където всеки пиксел се осветява самостоятелно, е един от главните проблеми на технологията.

Потребителите скоро ще могат да видят OLED-дисплеи и в ноутбуците от Dell, HP, Razer, Lenovo и Samsung. „ Очаквам да видя повече OLED и MiniLED панели в преносимите компютри, до момента в който доставчиците се пробват да преодолеят постпандемичното мъртвило в търсенето с по-интересни артикули “ – сподели анализаторът Ави Грийнгарт (Avi Greengart). „ OLED обезпечава толкоз висок контрастност и плътност на цветовете, че е страховит за основаване и ползване на наличие “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР