На изискана церемония в зала 1 на НДК снощи филмът

...
На изискана церемония в зала 1 на НДК снощи филмът
Коментари Харесай

„Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018

На изискана гала в зала 1 на НДК нощес филмът „ Ще се забележим там горе” на реж. Албер Дюпонтел беше почетен с почетната статуетка „ Синелибри” за върхово достижение на литературната акомодация! Зрителите участваха на видео послание от страна на създателя на едноименния разказ Пиер Льометр, който посочи качествата на екранизацията и благодари за оказаната чест.
Френско-канадската приключенска драма, която има в актива си 5 награди „ Сезар” и още 8 номинации, беше предпочетена от жури в състав Мартичка Божилова (председател), Херман Кох, Давид Фоенкинос, Майкъл Маккел и Анди Делиана с претекста, че е разтърсваща акомодация на също толкоз вълнуващ разказ, почетен с най-високата литературна премия на Франция – „ Гонкур”: Филмът е амбициозна амалгама от жанрове и несъмнено произведение на изкуството, което пленява с кинематографична мощност, с антивоенен жар, със обществена рецензия, с лиричен език – и с неповторимата дарба да разсмива през сълзи и да държи фена в напрежение до самия край.
Наградата връчи заместник-кметът на Столична Община, доцент доктор Тодор Чобанов. От името на режисьора премията одобри господин Фабиен Флори, консултант на посланика на Франция по съдействие и културна активност, шеф на Френския институт в България.
Второ място беше отредено на копродукцията „ Съпругата” на режисьора Бьорн Рунге, „ тъй като третира по изключително автентичен метод настоящата тематика за равнопоставеността на половете, както и поради необикновено експресивната, безкомпромисна работа на актьорите, които дават плът и кръв на литературните персонажи и придвижват смисловия заряд на текста на огромния екран.”
Третата премия беше присъдена на българското заглавие в конкурсната стратегия „ 8 минути и 19 секунди” „ поради ексцентричния, съобразителен метод на основателите на кино лентата, обединили шест къси новели в самобитен кино омнибус, само че на първо място поради обществената проблематика и мъчителния натурализъм, който в комбиниране с метафоричната мощ на облиците генерира подстрекателство, отекващо доста по-дълго от 8 минути и 19 секунди.”

Фестивалът продължава до 24 октомври, като у нас се чака да дойде фамозният френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, който персонално ще открие премиерните прожекции на „ Ева” с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел (19 октомври, Люмиер Лидл), „ Сбогом, кралице моя” (20 октомври, Френски институт) и „ Вила Амалия” (21 октомври, Френски институт).
Другият специфичен посетител, с който софийската и пловдивската аудитория ще се срещне, е нашумелият израелски публицист Дрор Мишани, създател на бестселъра „ Липсващото досие”, чиято екранизация също е част от програмата на фестивала. Освен че е занаятчия на психологическия трилър, Мишани е академични учител, преводач, експерт в региона на детективската литература. Срещата в София е на 18 октомври от 19:00 ч. в Дома на киното и ще бъде последвана от прожекция на кино лентата, в който блестят Венсан Касел и Ромен Дюри. Мишани ще посети и Града под тепетата на 19 октомври – срещата е от 18:00 ч. в Лъки Дом на киното.
Билетите за всички фестивални събития в София и страната са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Подробна информация за идните срещи и прожекции можете да откриете на www.cinеlibri.com и във фейсбук страницата https://www.facebook.com/CineLibri/.
Фестивалът се реализира с общителната поддръжка на Столична стратегия КУЛТУРА, Виваком, Джеймисън, УниКредит Булбанк, Катаржина Естейт, Нескафе, М Кар София, България Еър и голям брой партньорски институции, които са оповестени тук www.cinelibri.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР