На изборите за регионален парламент днес в германската провинция Бавария

...
На изборите за регионален парламент днес в германската провинция Бавария
Коментари Харесай

ХСС днес може да загуби едноличната си власт в Бавария, която държи почти 60 г.

На изборите за районен парламент през днешния ден в немската провинция Бавария Християнсоциалният съюз (ХСС) може да загуби безспорното си болшинство.

Допитвания демонстрират, че ХСС, който от десетилетия ръководи Бавария и на федерално равнище е в коалиция с Християндемократическия съюз /ХДС/ на канцлерката Ангела Меркел, ще получи единствено 33 % на районните избори, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Това ще е най-слабият резултат на ХСС, която е олицетворение на Бавария и господства в провинцията от основаването си след Втората международна война.

Има заплаха ХСС да загуби безспорното си болшинство и това ще е исторически миг, обобщават политически специалисти, представени от Франс прес.

ХСС е бил на власт без спиране от 1958 година, най-често с безусловно болшинство. Сега съюзът се състезава със Зелените, които може да завоюват 18 %, и с огромния си призрачен сън - крайнодясната Алтернатива за Германия. Тя е във напредък след идването на над 1 милион чужденци във федералната република през 2010-2016 година и може да получи 16 на 100 от гласовете.

В районните избори вземат участие също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни гласоподаватели на Бавария - центристи, които от 2008 година са трета политическа мощ в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

Бавария е втора по величина немска провинция по територия и ниво на стопанската система си, тя е и районът с най-ниска безработица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР