На изборите във Великобритания, доминирани от темата за Брекзит, младите

...
На изборите във Великобритания, доминирани от темата за Брекзит, младите
Коментари Харесай

Активността на младите британци може да е решаваща за резултата от изборите

На изборите във Англия, доминирани от тематиката за Брекзит, младите гласоподаватели, които до момента нямаха думата при вземането на решение дали страната да напусне Европейския съюз, може би държат ключа към успеха. При изискване че бъдат подтикнати да гласоподават.

Отдавнашна истина на английската политика е, че младежите не са толкоз дейни гласоподаватели като по-възрастните. На последните избори през 2017 година единствено малко повече от половината от тези гласоподаватели, които са под 35-години, гласоподаваха в съпоставяне със 70 % от тези, които са над 60-годишни.

Но това може да се промени. Според публични данни 3.85 милиона души се записаха за вота сред деня, в който бяха планувани изборите - 29 октомври, и крайния период - 26 ноември, от които две трети са под 35 години. Броят на новорегистрираните е съвсем три пъти по-голям, в сравнение с е бил на изборите през 2017 година

Ейми Хили от организацията " Гласувай за бъдещето си ", работеща за увеличение на присъединяване на младите в изборите, споделя, че числата са " в действителност окуражаващи и демонстрират, че политиката притегля задоволително огромно внимание, че да накара повече младежи да гласоподават ".

Това не значи обаче, че младите гласоподаватели харесват това, което виждат. Мнозина от тях не наподобяват впечатлени от избора сред консерваторите на премиера Борис Джонсън, главната опозиционна Лейбъристка партия на Джереми Корбин и шепата по-малки партии.

" Смятам, че всички са непривлекателни ",

сподели 21-годишният студент по право Калъм Нелсън, който участва на предизборна демонстрация на локални претенденти в неговия Лондонски лицей, и добави: " Изкушавам се да се откажа от правото си да гласоподавам. "

Близо 46 милиона души имат право да гласоподават на изборите на 12 декември, с цел да изпратят 650 представители в Камарата на общините. Сред тях са и стотици хиляди, които са били прекомерно млади, с цел да вземат участие в английския референдум за Брекзит през 2016 година Възрастта за гласоподаване във Англия е 18 години, макар че лейбъристите и други партии, в това число центристката партия " Либерални демократи " и екологичната Зелена партия на Англия и Уелс, желаят тя да падне до 16 години.

Настоящата изборна акция е артикул от гласуването през 2016 година, в което британците взеха решение с 52 % " за " и 48 % " срещу " да изоставен Европейски Съюз след съвсем четири десетилетия участие.

Изминаха повече от три години, а страната остава член на Европейски Съюз. Джонсън настоя за избори през декември, които се привикват повече от две години преди постоянните, с вярата да завоюва болшинство и да излезе от английската политическа невъзможност към Брекзит. Той споделя, че в случай че консерваторите завоюват болшинство, ще убеди Народното събрание да гласоподава неговата договорка за Брекзит и Англия ще излезе от Европейски Съюз преди настоящия краен период, 31 януари.

Лейбъристите споделят, че ще договорят нова договорка за Брекзит и по-късно ще дават на гласоподавателите избор сред това да изоставен при тези условия или да останат в блока. Партията има също коренен вътрешен дневен ред - дава обещание да национализира основни предприятия и публични услуги, да усили минималната заплата и да даде на всички безвъзмезден достъп до интернет.

Въпреки че множеството социологически изследвания дават на Консервативната партия на Джонсън забележителна преднина,

вълната от нови млади гласоподаватели е добра вест за лейбъристите,

които желаят да създадат поврат и да завоюват парламентарните избори за първи път от 2005 година Младите гласоподаватели е по-вероятно от по-възрастните да се опълчват на Брекзит, който ще постави завършек на правото на британците да живеят и работят в 27 други европейски страни, и ще има значими, въпреки и към този момент незнайни, стопански последствия.

Мат Уолш, старши учител по публицистика в Университета в Кардиф, сподели, че младите гласоподаватели интензивно поддържат също по този начин анулацията на таксите за образование и по-решителните ограничения против климатичните промени. И двете политики са " в центъра на обещанията, които Лейбъристката партия насочва към младежите ".

Стратегията на лейбъристите е " да се опитат да привлекат тези изчезнали гласоподаватели, да ги подбуден да се записват като гласоподаватели и да поддържат политиките им ", сподели той.

Лейбъристката партия харчи повече от основния си противник за

акция в обществените медии,

като изпраща потоци от послания във " Facebook " и " Инстаграм ". Лейбъристите изпреварват по разноски консерваторите и в " Снапчат ", чиито консуматори всекидневно са по-млади от тези на другите мрежи. " Туитър " забрани всякаква политическа реклама.

Лейбъристите подтикнаха също младежите да се записват за изборите, като разпространиха послания посредством туитове от свои последователи измежду звездите, в това число рапъра Стормзи. Корбин качи линк към държавния уебсайт за регистрация за гласоподаване 26 пъти в " Туитър " и 31 пъти във " Facebook " в месеца преди приключването на крайния период. Джонсън, в противен случай, въобще не качи нито линк, нито думите " регистрирайте се " в " Туитър ", а единствено един път във " Facebook ".

Въпреки че някои анализатори плануват, че младите може да произведат същинско земетресение, други са внимателни. Това са редки за зимния сезон избори и изборната интензивност може да спадне, в случай че 12 декември е дъждовен и леден. Трудно е да се планува също до каква степен решението на гласоподавателите ще бъде стимулирано от Брекзит и до каква степен от вътрешни тематики.

" В момента ми е пристигнало до гуша от Брекзит,

сподели Сузи Чилвър, студентка първокурсничка по политически науки в Университета в Бристол, Югозападна Англия, и добави: За мен са значими въпроси като обществените жилища, опазването на здравето и най-много обществените проблеми и външната политика. "

Константинос Матакос, старши учител в катедрата само че политическа спестовност в " Кингс колидж " в Лондон, сподели, че съществува разбиране, че младите гласоподавателите са " по-лейбъристки настроени ". Но той сподели, че в последна сметка въздействието им върху крайния резултат ще зависят от фактори като географското им разположение и дали те ще отидат до урните.

" Трудно е да се твърди, че повишението на броя на новорегистиралите се гласоподаватели безспорно ще облагодетелства лейбъристите за продобиване на депутатски места ", сподели той.

Някои млади гласоподаватели са съгласни, че лейбъристите не трябва да считат поддръжката им за обезпечена.

" Хората мислят, че студентите несъмнено ще гласоподават за Лейбъристката партия, сподели 19-годишната студентка в " Уестминстър Кингсуей колидж " в Лондон Моли Джоунс и добави: Но за доста от тях, с които съм говорила, нещата не стоят по този начин. Те ще гласоподават за Либералните демократи или за Зелените, или даже за консерваторите. "

" Във всички партии сега царува комплициране и водачите са ужасни, сподели тя и добави: Това прави в действителност мъчно да се гласоподава за някого, само че би трябвало просто да не му мислиш доста и да гласуваш. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (832)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР