На изборите в Бавария Християнсоциалният съюз /ХСС/ – партньор на

...
На изборите в Бавария Християнсоциалният съюз /ХСС/ – партньор на
Коментари Харесай

Земетресение в Бавария

На изборите в Бавария Християнсоциалният съюз /ХСС/ – сътрудник на канцлерката Ангела Меркел в консервативната коалиция – претърпя историческо проваляне. Това няма да остане без последици.

Тези избори ще трансформират доста неща, и освен в Бавария. Стратегията, която ХСС сполучливо прилагаше в течение на десетилетия, а точно – безапелационно се представяше пред гласоподавателите като християнска, консервативна и в това време обществено виновна партия – повече не работи. Спадът от 48% гласове, получени на предходните избори за баварски ландтаг, до 37% на актуалните избори – е невероятно да бъде затулен. Това е историческо проваляне.

Преди всичко би трябвало да се означи, че фиаското на партията, обичайно ползваща се с поддръжката на баварския електорат, не може да не провокира странични резултати. Причината за провалянето на ХСС не е триумфът на други политически сили. Отговорността за провалянето на ХСС е на самото управление на партията.

Неочакваният триумф на „ зелените “

Успехът на „ зелените “ сервира същинска изненада на тези избори. Те получиха съвсем 19% от гласовете, удвоявайки своя резултат спрямо предходните избори в Бавария. Те имат всички шансове да се трансфорат в нова национална партия, в това число и на федерално ниво.

В Бавария доста от гласоподавателите минаха на страната на „ зелените “ по причина, че последните се отнасят с по-голяма съвестност към християнските полезности, които проповядват консерваторите.

Първи тези полезности не помни водачът на ХСС Хорст Зеехофер. Мнозинството не може да бъде уверено, че страхът от ислямизацията би трябвало да затъмни здравия смисъл и милосърдието.

ХСС стартира да копира „ Алтернатива за Германия “

Още един победител на изборите в Германия е дяснопопулистката „ Алтернатива за Германия “ /АГ/. Впрочем никой не се учудва от това. Влизането на АГ в 15 от 16 провинциални парламенти във Федерална Република Германия дава отговор на общогерманската наклонност. Това, че АГ получи „ единствено “ 10%, а не 20%, каквито страхове съществуваха, не носи нищо положително. В същото време не е наложително това да е удостоверение за усилването на десните настроения измежду редовите баварци. По-скоро е резултат от протестното гласоподаване и грешките на ХСС.

Най-голямата неточност на ХСС стана нарушаването на монопола върху десния фланг. Баварската партия десетилетия наред следваше завитите на своя създател Франц-Йозеф Щраус и не позволяваше на нито една консервативна мощ да заеме позиция по-дясно от нея. Това имаше своето значение и на федерално равнище: в обединението ХДС/ХСС точно Християнсоциалният съюз изпълняваше ролята на по-консервативната мощ.

Този принцип работеше десетилетия до 2018 година, когато водачите на баварската партия се уплашиха и започнаха да копират политиката на АГ. Когато стана ясно, че това е неточност, ръководителят на ХСС – многознайко и неприкрит съперник на канцлера Меркел – към този момент беше надробил огромна каша. Хорст Зеехофер, вие сгрешихте! Вие загубихте и носите отговорността за провалянето.

Земетресението в Бавария доближи Берлин

Резултатът от офанзивите на Зеехофер стана ерозията на цялата коалиция ХДС/ХСС, тук няма потребност да приказваме за драмата при социалдемократите. Доверието в ГСДП се срина от 20% на 10%: рецесията в техните редици стана още по-видима. Ако партията, влизаща в държавната коалиция в Берлин, претърпява толкоз внезапен спад на най-важните избори за ландтаг, това надали ще остане без последствия.

ГСДП не може да излезе от ролята на водения. Социалдемократите би трябвало да запазят успокоение и да печелят точки, с помощта на личната си политика – прочее това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се извърши. Ръководството на партията се сблъсква с огромна опозиция в своите редици – от страна на тези, които упорстват за излизането на ГСДП от „ огромната коалиция “. Изглежда, че няма да мине без разногласия и търкания освен вътре в социалдемократите, само че и на държавно равнище.

Сега в Германия чакат резултатите от идващите избори за ландтаг, които ще се проведат след две седмици в Хесен. Те могат да се окажат съдбоносни за ръководещата партия. Ако и ХДС/ХСС, и ГСДП понесат тежки загуби, тогава доста скоро обединението може основателно да се разклати. А единствено след няколко седмици Меркел би трябвало да бъде избрана отново на поста ръководител на ХДС. Изборите в Бавария по никакъв метод не й помогнаха да укрепи своите позиция, както и позициите в ръководещата коалиция. /БГНЕС

-------

Розалия Романец, „ Дойче Веле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР