На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване,

...
На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване,
Коментари Харесай

Правителството ще отпусне на ЦИК нужните пари за допълнителните 1500 машини за гласуване

На изборите ще бъдат обезпечени 1500 спомагателни машини за гласоподаване, с цел да се спазят условията на. Този ангажимент пое обществено министър председателят Стефан Янев във вторник, предава.
Правителството дори е съдействало на ЦИК да се свърже непосредствено с производителя на устройствата за гласоподаване “Смартматик ” и да договаря с тях. Централната изборна комисия ще разполага с толкоз пари за доставка на машини, колкото са ѝ нужни, сподели и министърът на финансите Асен Василев. Той напомни, че в план-сметката, утвърдена от кабинета, няма записана точна сума за пазаруване на машини, а се е заел да им отпусне пари, откакто договорят договорката.
 ЦИК и Сиела Норма се договориха за цена от 4,4 млн. лв. ЦИК и " Сиела Норма " се договориха за цена от 4,4 млн. лв.
Централната изборна комисия (ЦИК) и компания „ Сиела Норма “ АД се договориха сдружението да извърши дейностите по техническ...
Директни договаряния с изпълнителния шеф на “Смартматик ” стартира във вторник вечерта ЦИК. Компанията е производител на машините за гласоподаване, каквито за 4 април достави българската компания “Сиела Норма ”. “Очакваме в сряда предложение от вицепрезидента на компанията за Източна Европа с финансови параметри, брой на машините, които могат да доставят и периоди ”, сподели пред “ ” заместник- ръководителят и представител на ЦИК Цветозар Томов.
Причината за договарянията с производителя е, че “Сиела Норма ” отхвърли да взе участие в оповестената от ЦИК процедура за доставка на 1500 машини за гласоподаване. Според доставчика оповестената от комисията планирана стойност, която беше 6,5 млн. лева без Данък добавена стойност, е незадоволителна, а действителната стойност на устройствата е 15 млн. лева В понеделник стана ясно, че 672 машини към този момент са подготвени и са в Нидерландия. Освен тях може да бъдат създадени още 800, като доставката им у нас от Тайван може да се случи до края на седмицата.
Досегашният снабдител на машини “Сиела Норма ” ще дава отговор единствено за софтуера и логистиката на машините, с които ще се гласоподава на частичния локален избор и на парламентарните избори на 11 юли. ЦИК реши да подписа контракт с компанията, като оптималната цена на процедурата е 4,35 млн. лева без Данък добавена стойност. Това е над 2/3 от досегашния бюджет от 6,5 млн. лева, с които твърдеше, че разполага комисията. В среднощ през вчерашния ден пък изтече срокът, в който българи, живеещи зад граница, можеха да подават заявки, че желаят да гласоподават на вота на 11 юли. ЦИК би трябвало да дефинира окончателния брой на секциите в чужбина, страните и обитаемоте места, в които те ще бъдат разкрити, до 19 юни.
На съвещанието на ЦИК през вчерашния ден стана ясно, че на частичните локални избори в Благоевград и още 7 обитаеми места на 27 юни с машини ще се гласоподава в 128 секции, като в 58 от тях ще има по 2 устройства.
 1500 машини за изборите ще бъдат доставени без Сиела Норма 1500 машини за изборите ще бъдат доставени без " Сиела Норма "
Продължават договарянията за доставката на нужните спомагателни 1500 машини за обезпечаването на машинното гласоподаване на парламентарн...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР