На инспектори от Международната агенция за атомна енергия е бил

...
На инспектори от Международната агенция за атомна енергия е бил
Коментари Харесай

Русия за първи път отказа достъп на МААЕ до Запорожката АЕЦ

На инспектори от Международната организация за атомна сила е бил отхвърлен достъп до елементи от окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна. Това съобщи генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси, представен от " Ройтерс ".

Освен това той уточни, че организацията към момента не е получила проекти за поддръжка на оборудването за 2024 година

Запорожката АЕЦ беше завладяна от Русия в първите дни след нахлуването на съветските сили в Украйна през 2022 година Двете страни взаимно се упрекваха в обстрел към централата - най-голямата в Европа, макар че шестте ѝ реактора сега не създават електричество.

Гроси означи, че в продължение на две седмици инспекторите в централата не са имали достъп до главните зали на реактори едно, две и шест.

" За първи път специалистите на МААЕ не са получили достъп до реакторна зала на блок, който е бил в студено прекъсване ", уточни той.

" Тук се намират ядрото на реактора и отработеното гориво. Екипът ще продължи да упорства да получи този достъп ".

Освен това по негови думи инспекторите са били лимитирани в достъпа си до турбинните зали в централата в Югоизточна Украйна.

Гроси съобщи, че операторите на централата са подхванали дейности за обезпечаването на аварийни доставки на електричество към оборудването в случаите, когато основното външно електроснабдяване пропадне - нещо, което по негови думи се случва постоянно.

Спирането на главния енергоизточник провокира безпокойствие, така като централата се нуждае от сила за изстудяване на реакторите си даже когато не действа. Възникнали са обаче компликации при разчитането на настояща аварийна линия за електроснабдяване.

Гроси съобщи, че МААЕ е поискала от операторите на централата график за поддръжка за 2024 година, " който към момента не е възложен ".

Той посети АЕЦ-а три пъти след нахлуването на съветските сили.

Гроси неведнъж е призовавал за прекратяване на боевете в близост до оборудването, с цел да се избегнат всевъзможни пагубни произшествия.

Той означи, че личният състав на МААЕ е съблюдавал за спазването на стандартите за сигурност в трите други работещи нуклеарни централи в Украйна, макар че ракети и дронове са прелитали покрай две от тях - Хмелницката АЕЦ на запад и централата в Южна Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР