На информациите за декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне

...
На информациите за декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне
Коментари Харесай

МО: Решението за допълнителни сили на НАТО в Източна Европа предстои

На информациите за декларирани от съюзни страни планове за даване на сили за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО в Източна Европа Министерството на защитата на България отговори, че все още в Алианса се извършват одобрените през 2014 година Мерки за повишение на сигурността и Мерки за адаптиране, както и признатите през 2016 година ограничения по така наречен „ засилено предно наличие “ в Естония, Латвия, Литва и Полша и по „ приспособено предно наличие “ в региона на Черно море.

" Възпиращият резултат от тях за нашия район се базира главно на основаване на условия за по-видимо наличие на НАТО и повишение на потенциала и оперативната съгласуемост на съдружниците. Това се реализира посредством осъществяване на учения с присъединяване на съюзнически сили, главно във военновъздушния и военноморски домейн, в това число усилена задача по защита на въздушното пространство и усъвършенстван график на интервенциите на Постоянните военноморски сили на НАТО ", уведомяват още от МО.

Оттам осведомят, че разновидностите за отговор на НАТО на възходящото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се разискват към момента на военно-техническо равнище. А решение за техния размер и обсег, в това число и за разполагането на сухопътни бойни групи в Югоизточна Европа, следва да бъде взето на политическо равнище в НАТО по време на идната среща на министрите на защитата през месец февруари, като се регистрират националните позиции на всички държави-членки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР