На индонезийския остров Халмахера двама членове на безконтактно“ местно племе

...
На индонезийския остров Халмахера двама членове на безконтактно“ местно племе
Коментари Харесай

Индонезия: Рядко видео на местно племе, изправено пред булдозер, показва, че „съществуват неконтактни народи“

На индонезийския остров Халмахера двама членове на „ безконтактно “ локално племе бяха снимани с лице към булдозера на компания за дърводобив. Рядката среща, уловена от камера, свидетелства за възходящата опасност, която промишлените действия - изключително добивът на никел, ръководен частично от френска компания - съставляват за локалните племена. За членовете на неправителствена организация за правата на коренното население видеото служи като увещание на държавното управление и фирмите, че съществуват неконтактни популации.

На 26 октомври чиновник на горска компания на остров Халмахера, Индонезия, показа необикновено рядка поредност от видеоклипове във Фейсбук, показващи среща с членове на локално племе. Срещата, снимана от булдозер, е едвам третият прочут запис от 2016 година насам, който документира „ безконтактното “ локално население на Индонезия.

„ Безконтактните “ хора са локални общности с дребен или никакъв непрекъснат контакт със своите съседи или външния свят. < p> От другата страна на потока виждаме двама мъже да се доближават, да викат и да размахват ръце. Те наподобява са въоръжени с лъкове и мачете. В един от видеоклиповете един от мъжете стъпва в потока и за малко се прицелва в булдозера. Когато моторът на автомобила изрева мощно – евентуално с цел да го изплаши – той смъква оръжието си и се отдръпва.

Видеоклиповете станаха вирусни в индонезийските обществени мрежи, изключително откакто бяха споделени от индонезийската Неправителствени организации за правата на коренното население Jatam и английската Неправителствени организации Survival International. Докато индивидът, разгласил видеоклиповете, характеризира случая като " нахлуване ", други го видяха като жест на законна опозиция от племената, защитаващи земята си.

Двамата мъже във видеоклиповете са членове на племето Хонгана Манява, едно от последните номадски племена на ловци и събирачи в Индонезия. Има към 3000 от тях, множеството от които са в контакт с външния свят, само че избират да останат без контакт.

„ Това е доста травматично за коренното население, което няма визия какво се случва “

Калъм Ръсел, който работи за Survival International по случая с Хонгана Манява в Халмахера, откри изображенията за причина за безпокойствие.

Това, което споделяше служащият, беше като „ Бяхме нападнати от принудително племе, което убива хора и атакува хора “, известие, цялостно със стандарти. И че са оживели с помощта на своите мотори и машини, нещо сходно.

Всъщност те въобще не са били атакувани. Това, което се случи, е, че фирмите за дърводобив разполагат с булдозери в гората си, тъй че гората на Хонгана Манява в действителност е атакувана. Можете да ги видите на видеото по какъв начин крещят и хвърлят оръжие по тях. В един миг един от мъжете пресича реката и насочва стрела непосредствено към служащия и в този миг булдозерът се завърта и те се връщат в гората.

Това е доста травматично за локалните хора, които нямат визия какво е случва се. Говорим с роднините на Хонгана Манява, които имат контакт и те са доста загрижени за техните родственици в гората, с които няма контакт. Те не знаят какво съставляват [булдозерите] и просто виждат по какъв начин нещо унищожава всичко, от което се нуждаят, с цел да оцелеят.

Въпреки че случаят във видеото включва компания за дърводобив, Survival International е още по-загрижен за въздействието на добива на никел в Халмахера върху племена без контакт.

На няколко километра, голямата минна концесия Weda Bay Nickel (WBN) се ръководи от китайската компания Tsingshan (неин мажоритарен акционер) и френската компания Eramet (37,8 % акционер ). Френското държавно управление държи 25,7 % дял в Eramet посредством обществена капиталова банка.

Това голямо находище на никел се употребява основно за произвеждане на акумулатори за електрически коли за интернационалните компании. Но доходоносният план е необятно подложен на критика от неправителствени организации, които пазят правата на локалното население, които споделят, че големи сектори от гората, където живеят Хонгана Манява, към този момент са унищожени или нечисти.

„ Хонгана Манява в никакъв случай не са давали своите единодушие за това'

Сателитни изображения, предоставени от Survival International, демонстрират, че минната концесия навлиза в горите на Халмахера. {{ scope.legend }} © {{ scope.credits }} i

По-голямата част от добивания никел в Халмахера се употребява за автомобилни батерии. Иронията е, че най-екологичните хора в света, Хонгана Манява, страдат, с цел да могат хората да водят сякаш резистентен метод на живот.

Хонгана Манява в никакъв случай не са давали единодушието си за това, изключително не контактуващите, тъй като не могат. Те могат да бъдат унищожени. Те са извънредно уязвими, тъй като нямат имунитет към външни заболявания като грип или морбили.

Свързал се с Хонгана Манява ми сподели преди няколко месеца: „ Никога няма да дам на компанията позволение да употребява нашата земя. Weda Bay Nickel се опита няколко пъти и полицията също се опита да получи моето единодушие и това на други. нов план, компанията прави всичко допустимо, с цел да получи позволение, само че ние в никакъв случай няма да им го дадем. "

Survival International упреква Eramet и компанията Weda Bay Nickel в непрестанен рандеман на Hongana Manyawa територии от 2013 година насам, оспорват знаейки, че в концесията им живеят хора, които нямат контакт.

Ерамет сподели на екипа на наблюдаващите на FRANCE 24, че дейностите на Weda Bay Nickel на острова се правят с почитание и разговор с локалното население, благодарение на самостоятелни изследвания.

Компанията твърди, че има единствено девет членове на племето Hongana Manyawa на тяхната концесия и че те постоянно взаимодействат с служащите на обекта. Eramet ни сподели, че на тяхната концесия не живеят хора, с които няма контакт.

Въпреки че нашият екип съумя да се съветва с документи, показващи, че концесията на WBN се припокрива с територията на Hongana Manyawa, не е допустимо да се оцени броят на хората, с които няма контакт, живеещи в тази зона.

„ Този ​​вид фрагменти е значим, с цел да покаже, че съществуват неконтактни хора “

Говорител на Eramet също сложи под подозрение термина „ неконтактни хора “, аргументирайки се че този термин няма никакво значение в интернационалното право.

Според Калъм Ръсел, това е една от главните компликации при правната отбрана на Хонгана Манява, които нямат дефиниран юридически статут. В Индонезия те се покриват единствено от.

Въпреки това, според, се изисква единодушието на засегнатите лица за всички разработки на локални територии.

Survival International почита желанието на неконтактните племена да останат изолирани. Ето за какво видеоклипове като тези, които се появяват, са толкоз значими за повишение на осведомеността за тяхното състояние, сподели Ръсел.

Имаме единствено три от тези видеоклипове. Като въпрос на принцип, защото ние не се опитваме да се свържем с хора, които не желаят да се свържат с нас, ние разчитаме на документи от хора, работещи за минни компании.

Този тип фрагменти е значим, с цел да покаже, че съществуват хора без контакт, без значение от това, което могат да кажат фирмите или държавното управление.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР