На индонезийския остров Бали все по-често се чува руска реч.

...
На индонезийския остров Бали все по-често се чува руска реч.
Коментари Харесай

Щом стъпихме тук, си изхвърлих руския паспорт. Бягство от войната на екзотичен остров

На индонезийския остров Бали все по-често се чува съветска тирада. Екзотичната дестинация се оказва един от вероятните разновидности за руснаци, бягащи от мобилизацията в армията поради войната в Украйна. Стигайки до острова, един от тях даже изхвърля съветския си паспорт. 

На летището Нгура Рай в Денпасар , основният град на, млада двойка чекира багажа си. „ Моят куфар лети за Москва, неговият – за Рим “, споделя момичето на служителя и прегръща приятеля си, който скоро задълго няма да види.

Двамата ще летят дружно до Доха , Катар, само че там пътищата им се разделят. Момчето, на забележима възраст към 25-30 години, не желае да се прибере в родината си, в която интензивно се приказва за нова вълна на. Успял е да си уреди престой при другари в Италия . Момичето се прибира в Москва при роднините си.

Много други като тях просто остават за неустановен интервал на екзотичния остров, на който животът е относително на ниска цена. Стига някак да успееш да стигнеш до такава степен.

Друг млад руснак споделя, че след оповестяването на мобилизацията първо бяга в Узбекистан . Там два месеца чака да се появи оферта за самолетен билет до Бали, който да може да си разреши. И най-после намира.
Безсрочни туристи
След началото на съветската инвазия в Украйна десетки хиляди руснаци бягат от родината си. Втора, още по-мащабна вълна напускащи страната провокира и на 21 септември 2022 година готовност в армията. Тогава бегълците стават стотици хиляди.

В взаимозависимост от опциите си, огромната част от заминаващите избират „ близката чужбина ”– Грузия, Армения, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан. Вариант са даже Турция, Монголия и Израел. Мнозина обаче стигат и по-далеч – чак до Латинска Америка или до Югоизточна Азия. По-конкретно Тайланд , Виетнам и Индонезия .

Бали е обичана дестинация за доста руснаци още преди войната. Според данни отпреди пандемията от COVID-19, Русия е на четвърто място по брой туристи, посетили острова. Дори по време на пандемията страната съумява да се класира измежду първите 10 страни, от които идват най-вече чужденци.
 Гид снима туристи на фона на вулкана Агунг, който е най-високият връх в Бали
След началото на войната това, което се трансформира, е продължителността на престоя на съветските жители. По данни на имиграционните управляващи на Индонезия към март 2022 година повече от 2700 съветски жители са обитавали в Бали. Към септември броят им към този момент е над 14 500.

Много от руснаците на острова споделят, че Бали евентуално е междинна спирка, преди да решат къде да уседнат. А съгласно индонезийския министър на туризма Сандиага Уно , представен от The New York Times, в този момент съветските жители остават на острова приблизително за повече от 90 дни. Преди войната престоят им е бил със междинна дълготрайност сред една и две седмици.
Повече руснаци, в сравнение с австралийци
Друга показателна статистика дава имиграционната работа на летището Нгура Рай в Денпасар , където всеки идващ екскурзиант е задължен да си издаде виза за престояване в Индонезия.

Според службата съветските жители са най-многобройните претенденти за документите за 2022 година Значително изпреварват даже австралийците, за които остров Бали е обичайната и доста по-близка дестинация.

Индонезийската осведомителна организация Antara оповестява, че имиграционната работа на Нгура Рай е издала към 71 000 позволения за престояване на непознати жители с разнообразни категории визи през предходната година, включително позволения за престой, за удължение на визите при идване и позволения за краткотрайно и непрекъснато престояване в страната.
 Пътник минава около поздравителен афиш на интернационалното летището Нгура Рай в Денпасар, Бали
Данните демонстрират, че за интервала 29 762 съветски жители са кандидатствали за виза за престояване, следвани от австралийците - 8 219, германците - 7 434, французите - 6 547 и жителите на Англия - 6 516.
Още персонални истории
Руснаците на остров Бали не беседват драговолно за войната в Украйна и за съответните аргументи, които са ги довели в Индонезия. Но от време на време споделят по нещо персонално за себе си, най-вече в неофициални диалози. Не желаят да бъдат в детайли разпитвани.

Подобен е казусът с Юри от Красноярск. Той е на 32 години и е дошъл в Бали с жена си Анна и двете си деца. Съпругата му е от Москва , само че е живяла няколко години в Испания и има испански паспорт.
Щом стъпихме тук, си изхвърлих съветския паспортЮри от Красноярск
„ Още преди началото на войната разбрахме накъде отиват нещата ”, споделя той при инцидентна среща на детска площадка. Семейството в началото отпътувало за Испания, само че за Юри е било невероятно да си откри бързо работа: " Тогава Анна сподели, че постоянно е мечтала да посети Бали. Щом стъпихме тук, си изхвърлих съветския паспорт. ”

Юри не мисли за връщане в Русия . Съпругата му е йога-учител и към този момент е съумяла да завърти клиентела измежду руснаците в Бали. Законите в Индонезия по принцип не разрешават на чужденци да работят свободно в страната, само че някои го вършат незаконно или намират други малки врати в нормативната уредба.

Радио Свобода цитира различен случай – на 40-годишния Сергей от Тула, който ненадейно и за самия него се озовава на Бали през октомври 2022 година
Подписаха мобилизацията, би трябвало да се махаш оттукСергей от Тула
„ Аз самият заставам надалеч от политиката, пренебрегвам всички новинарски излъчвания “, споделя той. Един ден, откакто завел децата на учебно заведение и се върнал да закуси, жена му споделила: " Подписаха мобилизацията, би трябвало да се махаш отсам ". С всеки ден тя ставала все по-притеснена.

Приятели на фамилията, които от две години живеят в Бали , канят Сергей да отиде при тях. Той споделя, че в случай че всичко не се е било случило толкоз бързо, е щял да има време да се приготви и може би да избере друго място. Например не е знаел, че няма да има опция да работи легално.

„ Честно казано, позор ме е да бъда измежду цялата тази хубост, когато околните ми са в сложна обстановка: цялото ми семейство остана там, в това число родителите ми. Разбира се, звъня им всеки ден. Ако тази болест се популяризира, имам поради военните дейности, и моите близки не могат да изоставен страната, аз ще се върна и ще направя всичко за тях, което зависи от мен “, споделя Сергей.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР