На хоризонта отново се задава проблем с количествата ваксини срещу

...
На хоризонта отново се задава проблем с количествата ваксини срещу
Коментари Харесай

AstraZeneca отново ще достави по-малко ваксини. Какво се случва с масовата имунизация у нас?

На хоризонта още веднъж се задава проблем с количествата ваксини против COVID-19. Команията AstraZeneca разгласи, че чака да додстави по-малко от половината количества от препарата си, планувани за второто тримесецие на тази година съгласно подписания контракт.
Това е оповестил представител на Европейския съюз пред организация " Ройтерс ".

Новината идва на фона на обещанията за по-големите доставки на ваксини в България и всеобщата имунизация, която стартира преди няколко дни. Избор на препарат липсва поради проблеми с количествата, които властта даде обещание да се решат към месец март. В момента всеобщо се ползва имунизацията на AstraZeneca.

Според информация на здравното министерство от 8 февруари, която може да бъде забелязана и на уеб страницата на ведомството, всички получени досега количества от имунизацията на AstraZeneca ще се употребяват за слагане на първа доза. Причината са точно упованията за огромните доставки. Въпросът обаче е какво ще се случи на фона на паниката, която бият от Брюксел, че още веднъж ще има забавяния?

Днес държавният здравен основен контрольор доктор Ангел Кунчев увери пред “Свободна Европа”, че не е рисково, в случай че втората доза не бъде сложена в точния момент, а антитела се построяват и след 7-10 дни от първата инжекция.

Това обаче не трансформира обстоятелството, че поръчката за задоволително ваксини може и да не бъде изпълнена.

Очакваните проблеми с доставките не бяха известни до този миг. Те идват на фона на така и така понижените количестав пред първото тримесецие, когато от компанията AstraZeneaca още веднъж оповестиха, че няма да съумеят да изпълнят отговорностите си по подписания с Европейски Съюз контракт. Това доста ще попречи и на блока да реализират заветните 70% ваксинирано население в страните-членки до края на лятото.

Представителят на Европейски Съюз, който взе участие директно в договарянията с англо-шведския производител на медикаменти, съобщи, че компанията е споделила на блока по време на вътрешни срещи, че “ще достави по-малко от 90 милиона дози през второто тримесечие “.

Договорът на AstraZeneca с Европейски Съюз, който изтече предходната седмица, сподели, че компанията се е заела да достави 180 милиона дози на 27-те държави-членки през второто тримесечие.

" Полагаме неимоверни старания да увеличим индустриалния потенциал. Правим всичко допустимо, с цел да използваме нашата световна верига за доставки, се надяваме, че ще успеем да доближим количествата в сходство с предварителното съглашение ", уточни представител на AstraZeneca, отказвайки да разяснява съответни числа.

От Европейската комисия, която координира договарянията, към момента няма коментар.

Представителят на фармацевтичната компания, който е поискал да резервира анонимност, удостовери пред " Ройтерс ", че AstraZeneca възнамерява да достави към 40 милиона дози през първото тримесечие, още веднъж по-малко от половината от 90-те милиона дози, които бяха планувани.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР