На хората, преживели сърдечен удар, често се дава един съвет:

...
На хората, преживели сърдечен удар, често се дава един съвет:
Коментари Харесай

Защо трябва да пиете аспирин, ако имате сърдечни проблеми

На хората, претърпели сърдечен удар, постоянно се дава един съвет: в случай че в миналото това се повтори, те би трябвало да изпият един аспирин, преди да се обадят на Спешна помощ.

Инфарктът е извънредно съществено положение, само че приемането на едно хапче може да ви помогне да предотвратите необратимото.

Острият коронарен синдром се провокира от скъсване на плака в коронарната артерия. Това скъсване предизвиква появяването на тромб (кръвен съсирек) в артерията, което води до задръстване.

Част от сърдечния мускул, която се доставя с кръв от артерията, стартира да умира. Смъртта на сърдечния мускул е това, което дефинира инфаркт на миокарда.

Това значи, че когато имате сърдечен удар, огромна част от казуса е повишаването на кръвния съсирек в засегнатата артерия. Образуването на този кръвен съсирек зависи значително от кръвните тромбоцити, които са дребни кръвни кафези, чиято работа е да вземат участие в кръвосъсирването.

Защо аспирин?

Оказва се, че аспиринът - даже в дребни дози - може бързо и мощно да подтисне интензивността на тромбоцитите и затова може да спре растежа на кръвния съсирек.

Инхибирането на растежа на кръвния съсирек е сериозно, в случай че имате сърдечен удар, а снабдяването даже и с малко кръв на коронарната артерия може да защищити сърдечните мускулни кафези.

Големи клинични изследвания демонстрират, че в случай че аспиринът се употребява неотложно при изострен инфаркт, смъртността след пет седмици е понижена с 23%. Ето за какво дъвченето и преглъщането на аспирин нормално е едно от първите неща, които би трябвало да извършите при сходно положение.

Пвечето експерти поучават пациентите да не чакат, до момента в който получат здравна помощ, а да вземат аспирин, незабавно щом усетят проблем.

Колко и по какъв начин да го вземете

Препоръката е да приемете един аспирин (325 mg). Дъвченето или смачкването му води до по-бързото му постъпване в кръвта ви - в границите на четири до пет минути - и откривателите означават забележителен резултат върху тромбоцитите в този къс интервал от време.

Поглъщането на цялостен аспирин с вода, както нормално, лишава 10 до 12 минути, с цел да се реализира същият резултат. Тази времева разлика може да наподобява дребна, само че това е и скъпо време, в което сърцето ви е изложено на риск. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР