На хората обикновено не им трябва много, за да повярват

...
На хората обикновено не им трябва много, за да повярват
Коментари Харесай

8 измислени истории, заблудили милиони

На хората нормално не им би трябвало доста, с цел да повярват на някоя откачена история, колкото и налудничаво да звучи тя.

1. Туристът

След събитията от 11 септември, една фотография на мъж, изравен на тераса в една от кулите близнаци, завладява интернет. Ето за какво обаче фотографията не е същинска. Първо, оня ден е бил топъл, а индивидът очевидно носи зимни облекла. Самолетът на фотографията не е оня, блъснал се в кулата – това е 757, а не 767. Ако фрагментът е инцидентен, тогава бързо движещият се аероплан е щял да излезе размазан на фотографията. И най-после, самолетът се блъска в постройката в 9:03ч, а панорамната тераса отваря за гости в 9:30ч.

2. Феите от Котингли

През 20-те години се появяват фотоси на две девойки, Франс Грифит и Елиз Райт, позиращи с феи. Тези фотоси дълго време са считани за доказателство, че феите съществуват. През 1978г обаче Джеймс Ранди ги афишира за подправени, откакто разпознава феите от рисунки в една книга. През 1981г Елиз Райт признава, че фотосите са подправени и феите са рисунки.

3. Нелепият танц на Хитлер

На 21 юни 1940г Хитлер приема капитулацията на Франция. На записа фюрера прави крачка обратно, само че лентата е редактирана от Джон Гриърсън, с цел да наподобява като че ли Хитлер танцува.

4. Патагонските колоси

Корабът Долфин обикаля света през 1766г и един път дебаркира в Лондон, след което стартира да се носи слух, че екипажът се е сблъскал с патагонско племе от триметрови колоси. Историята излиза по вестниците на 9 май 1766г, само че Джон Байрън я опровергава, откакто споделя за своята среща с въпросното племе, където най-високите били едвам по 2 метра.

5. Проклятието на Тутанкамон

През ноември 1922г Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон, само че 2 месеца по-късно спонсорът на експедицията умира от бактериална зараза, провокирана от захапване от комар. Пресата се възползва от случая, с цел да упрекна за гибелта му антично проклинание.

Учен на име Хърбърт Уинлок е пресметнал, че смъртните случаи са статистички естествени. От 58-те души, участвали на отварянето на саркофага, единствено 8 умират в границите на 10 години.

6. Дневниците на Хитлер

На 22 април 1983г немското издание Stern разгласява публикация за откриването на персоналните дневници на Хитлер. В публикацията се загатва, че дневниците са открити при злополука на самолет  от интервенция Сераглио, чиято цел била да се изнесат значими документи от южна Германия. По-малко от две седмици след обявата, специалисти разкриват, че дневниците са имитации. Мнозина са задържани, санкционирани и губят работата си.

7. Реколтата от спагети

На 1 април 1957г английско новинарско шоу излъчва 3-минутен клип за сполучливата жътва на спагети в южна Швейцария. BBC са заринати с позвънявания от фенове, които са се посмяли на шегата, както и от такива, които питат по какъв начин сами да си отгледат спагети. По-късно малкия екран признава, че предаването е било смешка.

8. Теди Рузвелт язди лос

Един от някогашните президенти на Съединени американски щати има една много известна фотография, на която наподобява язди лос през реката. Тази фотография обаче е монтаж и е основана за реклама за идни избори.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР