На хартия в България има доста механизми за помощ за

...
На хартия в България има доста механизми за помощ за
Коментари Харесай

Ива Цолова, JAMBA: Хората с увреждания имат огромен потенциал

На хартия в България има много механизми за помощ за хората с увреждания, само че на процедура тяхната интеграция в обществото към момента не е цялостна. Една относително нова онлайн платформа обаче може да способства за нужната смяна. Тя се назовава JAMBA и реализира връзката сред хората с увреждания и работодателите.

JAMBA предлага на своите " герои ", както назовава ползващите услугата ѝ, и модул за образования и предварителна подготовка. Този модул включва онлайн и офлайн професионални образования, приспособени за младежи с разнообразни благоприятни условия, а задачата му е да увеличи равнището на тяхната подготовка и да занижи бариерите при нахлуване на пазара на труда.

Освен че към този момент е оказал помощ на десетки хора, тази година планът получи и отлично самопризнание, като се подреди измежду финалистите в локалното издание на състезанието за обществено предприемачество Chivas Venture.

Expert.bg поговори със съоснователя на JAMBA Ива Цолова за раждането и развиването на платформата и за интеграцията на хората с разнообразни благоприятни условия у нас.

Г-жо Цолова, бихте ли ни разказали по какъв начин се зароди концепцията за JAMBA?

Идеята за основаването на JAMBA се зароди, откакто се срещнах с Йоана Колева в неправителствена организация за хора с повреден слух. Там осъзнахме потребността от сходна платформа. Комуникирайки интензивно с хора с увреждания, разпознахме казуса с включването в пазара на труда като едно от най-големите провокации за хората с увреждания. А неговото разрешаване, като причина за повишение на икономическото положение на популацията и увеличението на броя стопански дейните българи.

Целият този опит ни сподели какъв брой изключителни са хората с разнообразни благоприятни условия (така ние назоваваме хората с увреждания), какъв брой огромен капацитет имат те и че в действителност най-големите провокации за тяхната интеграция са равният достъп до качествено обучение, приспособено професионално образование и включване в пазара на труда, които са есенциални за всеки човек.

Всичко това ни докара до концепцията за основаването на JAMBA, чиято задача е преди всичко да поддържаме ГЕРОИТЕ си в натрупването на основни умения и пълномощия в разнообразни професионални сфери посредством образования и стаж. Като последваща стъпка ние спомагаме за тяхното включване в пазара на труда и даже за кариерното им израстване.

Какви са главните проблеми, които платформата позволява?

Текучеството на личен състав е голям проблем в международен проект, неналичието на качествени фрагменти е също доста огромно предизвикателство и двете могат да бъдат позволени, в случай че включим в пазара на труда голям брой необработен човешки капитал - над 1 милиард хора с разнообразни благоприятни условия в международен мащаб, от които 800 хиляди в България.

Освен това, занижаването на бариерите при нахлуване на пазара на труда за хора с разнообразни благоприятни условия действително ще докара до увеличение на % стопански дейни и самостоятелни хора. Това единствено по себе си ще докара до баланс в обществените разноски, икономическо развиване и общ разцвет.

Колко хора са се обърнали към JAMBA досега и са намерили работа?

Като дейна платформа JAMBA съществува от месец май 2017-та година. Оттогава стартира и действителното наемане на работа на нашите JAMBA герои. За този интервал успяхме да подкрепим кариерното развиване на над 40 претенденти, потърсили нашата помощ.

Наблюдавате ли нарастване на интереса от страна на работодатели към наемането на хора с увреждания? Започват ли предразсъдъците към тези хора като към работна мощ да избледняват?

Промяната на настройки е дълъг път, към този момент преминахме старта, само че до финала има още доста метри!

По отношение на работодателите, да, следим все по-голям интерес от фирмите. Обикновено това са огромни интернационалните компании, които имат заложени интернационалните вътрешни планове за включване на хора с увреждания в екипите си. Разбира се, има и български компании, които наемат хора с увреждания, само че за жалост са доста по-малко.

Предлагате и разнообразни професионални образования. Кои от тях са най-предпочитани?

Обученията са заложени в основата на нашата платформа през цялото време. До момента се случваха в партньорство с външни организации, обучителни центрове и ментори.

През 2018-а обаче ни следва сериозен завой - започнахме работа по план за построяването на личен обучителен кариерен център за младежи над 14 годишна възраст. Първите стъпки са направени, а зад нас стоят сигурни и постоянни сътрудници, както и добре одобрен бизнес модел.

Според Вас прави ли страната задоволително, с цел да подкрепи интеграцията на хората с увреждания в обществото? Какви спомагателни ограничения би Ви се желало да видите?

За наше голямо благополучие, страната осъществя промени в посока възстановяване на средата за хората с разнообразни благоприятни условия. Последните години се направи не малко за адаптиране и еднакъв достъп. Големите общини, отпред със Столична Община, сложиха началото на смяната. От тук нататък би трябвало и бизнесът да стане по-отговорен, с цел да може дружно с страната и неправителствения бранш да реализираме равнището, което виждаме в развитите европейски страни и Съединени американски щати.

От позиция на ограничения, взети от страната, би трябвало да се трансформират цели закони и наредби. От законова позиция най-голямата спирачка пред интеграцията на пазара на труда за хора с увреждания е отбраната на работещите с ТЕЛК. Работодателят може да уволни лице с ТЕЛК единствено с авансово позволение на инспекцията по труда, след приключването на изпитателния период. За страдание огромна част от хората с увреждания по-скоро губят благоприятни условия при тази отбрана, тъй като работодателите се опасяват от мъчно освобождение.

Финалисти сте в локалното издание на състезанието за обществено предприемачество Chivas Venture – поздравления! С наслада или нараснало възприятие за отговорност приемате признанието?

И двете! Всеки, който е осведомен с Chivas Venture, е наясно какъв брой огромен триумф е достигането да край. За нас обаче този триумф е умножен по 6000, тъй като почти толкоз часа е прекарала всяка от нас в основаването и развиването на JAMBA досега - часове изпълнени с възторг, отдаденост, компликации, триумфи, загуби и най-много с кураж да продължаваме напред!

Какви са задачите Ви за 2018 година? Предвиждате ли обновления в платформата?

През 2018-а година JAMBA възнамерява рационализиране на бизнесмодела и довеждане докрай на мачинг логаритъма на платформата.

Освен тези стъпки за първото шестмесечие имаме планувани 4 огромни интензивности, средствата от които считаме да влагаме в построяването на обучителен кариерен център за младежи (адаптиран и за младежи с разнообразни възможности).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР