На гробището Оклен в американския град Айова Сити в щатра

...
На гробището Оклен в американския град Айова Сити в щатра
Коментари Харесай

Зловещата история на статуята на Черния Ангел на гробище, която при докосване убива

На гробището Оклен в американския град Айова Сити в щатра Айова се намира популярната 2.6-метрова скулптура във тип на хвъркат ангел, сложена там през 1912 година от чешко-американския ваятел Марио Корбел. Местните поданици назовават скулптурата Черният Ангел и ѝ приписват злокобни свръхестествени свойства. Твърди се, че в случай че вие игнорирате предизвестията и я докоснете, то скоро вие ще починете, написа Езорейтер.
Статуята спри върху гроба на Тереза Долезал и роднините ѝ. Известно е, че Тереза се е преместила да живее в Айова Сити дружно със своя 18-годишен наследник Еди и е работила като акушерка. Момчето ѝ почива през 1891 година от менингит. То е заровено в гробището Окленд. Долезал тогава отишла да живее в Орегон, където се влюбила и омъжила за Николас Фелдеверт. Въпреки това, фамилното благополучие на американската не било дълго, тъй като брачният партньор ѝ умрял през 1911 година, единствено няколко години след сватбата.



Тереза се върнала в Айова Сити и се обърнала към известния ваятел Марио Корбел, с цел да сътвори скулптура на ангел, който да се издига над тялото на сина ѝ и праха на мъжа ѝ. Никой не знае за какво, само че Корбел направил скулптурата да гледа надолу, до момента в който другите ангели по гробищата, като по предписание, обръщат очи към небесата. Слуховете за това, че паметникът е греховен, плъзнали след суеверното локално население незабавно, откакто странната статуя пристигнала на гробището с трен.

Тереза почива през 1924 година. Прахът ѝ е заровен дружно с мъжа и сина ѝ. Минали години и златистата скулптура почнала да почернява, започвайки от очите. Чернотата постепенно се популяризирала и върху главата на ангела, а по-късно и по цялото тяло, трансформирайки ярката статуя в страшна гробищна фигура.

Местни поданици говорили под сурдинка, че починалата е била магьосница, която продала душата си на дявола. Други предполагали, че тя е умъртвила своите родственици, а ангелът е потъмнял, с цел да изобличи килърката. По думите на трети, Тереза се заклела пред ангела, че постоянно ще бъде вярна на своя брачен партньор, само че не спазила обещанието си. Затова статуята станала черна.



Намерило се и такива, които считали Тереза за много вярна и благочестива жена. Те споделят, че Тереза доста е скърбяла по мъжа и сина си, а по-късно се е разболяла и умряла. Очите на статуята пък почернели единствено за една нощ, като че ли самият ангел плакал от тъга.

Известни са няколко случаи, когато след досег с Черния Ангел хората доста скоро умирали. Например, в една от историите се споделя за четирима младежи, които отишли на гробището на Хелоуин и се изпикали върху статуята. Когато те се прибирали вкъщи попаднали в злополука и починали на място.

В различен описа младеж се опитал да отреже пръст на статуята. На идващия ден момчето изчезнало, а след седмица било открито, удавено в езеро. Удивително също е и това, че пръстът се върнал на ангела, като че ли в никакъв случай не е бил отрязван.
Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР