На границата вече проверяват за контрабанден износ на медицински средства

...
На границата вече проверяват за контрабанден износ на медицински средства
Коментари Харесай

Проверяват за контрабанда с медицински средства срещу коронавируса

На границата към този момент ревизират за контрабанден експорт на медицински средства против ковид, заяви основен контрольор Велин Сираков - шеф на бранш „ Гранични инспекции “. Той взе участие в съвещанието на Областния спешен щаб в Смолян по отношение на появяването и разпространяването на COVID-19 в страната.
„ Засилени са инспекциите както на вход, по този начин и на излаз. На вход главно акцентираме на лица, които са от рисковите групи. Те попълнят анкетни карти, които сме основали нужната организация взаимно с РЗИ да ги получават и обработват. Също по този начин на излаз имаме организация за инспекция на лица и МПС за преместване на медицински материали, свързани с ковид, с цел да не се допусне контрабанда – нелегално изнасяне на средства и лекарства “, уточни Сираков.
От изказванията на управляващите в Смолян стана ясно, че са изпратени за проучване четири проби на пациенти с вирусни пневмонии преди седмица, само че до момента няма резултат. Това се смята за добра вест, тъй като в противоположен случай незабавно щели да бъдат известени.
Като ограничения за отбрана в лечебните заведения са спрени плановите интервенции, женските и детските съвещания и свижданията. В цялата област учениците са във почивка до сряда в това число. Детските градини на всички места работят, като се изключи Борино, където са затворени със заповед на кмета.
„ Към момента в Смолянско обстановката е спокойна. Няма градация на болести отвън нормалните стойности за сезона “, съобщи регионалният шеф Недялко Славов. 
По думите му взаимоотношението сред институциите в региона е на доста положително равнище, следи се и засилена дисциплинираност у хората, която е в основата за сполучливо противопоставяне на вируса. 
„ За миналата седмица са регистрирани 187 на 10 000 остри респираторни болести и грип. Това се дефинира като висока стойност, само че е надалеч под епидемиологичната за нашата област “, съобщи доктор Мими Кубатева – началник на Районната здравна ревизия.
Тя изясни, че при тях са получени 9 карти на хора, завърнали се от Италия. Осъществена е връзка с пристигналите. Те са се свързали с персоналните си лекари, известени са за карантината, която би трябвало да изпълнят.
„ Доброто е, че няма хора със признаци на заразна болест. Ние сме спокойни във връзка с епидемиологична обстановка за грип, а и за ковид. Четири проби бяха изпратени от МБАЛ- Смолян за вирусни пневмонии и досега няма резултат. При това състояние ние одобряваме, че резултатите са негативни. Това ни кара да считаме, че все още обстановката под надзор и е естествена за сезона “, добави доктор Кубатева.
Препоръката към локалните управляващи е заран и вечер да мият публичните места, където се събират доста хора.
Изпълнителният шеф на МБАЛ – Смолян, доктор Марин Даракчиев заяви, че още преди 20 дни в болничното заведение е доставено защитно облекло, в това число очила и маски от по-висок клас.
„ Имаме подготвеност да реагираме. Дискутирали сме с РЗИ какви да са защитните ограничения, на този стадий ще са по-меки. Свижданията са неразрешени, както и плановите интервенции. Нашето инфекциозно поделение има потенциал да поеме възможни случаи, все още има свободни кревати “, добави доктор Даракчиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР