На годишнината от нацисткия терор възниква заплахата от нови репресииПреди

...
На годишнината от нацисткия терор възниква заплахата от нови репресииПреди
Коментари Харесай

Мрак над Европа от Близкия изток

На годишнината от нацисткия гнет поражда опасността от нови репресии

Преди 85 години вълна от антисемитски митинги заля Германия, Австрия и Судетите. Нацистите опожаряват синагоги, унищожават еврейски магазини и учебни заведения, опожаряват къщи, подиграват се и убиват хора. Този злосторен акт влезе в историята като Кристалната нощ или Нощта на счупените стъкла. В резултат на протестите бяха убити към 90 души, стотици бяха ранени и осакатени, а към 30 хиляди души бяха изпратени в концентрационните лагери Заксенхаузен, Бухенвалд и Дахау.

Това, което се случва в модерна Германия, е като сянка на тези събития. Много поданици на Германия откриха, че звездите на Давид още веднъж са рисувани на вратите на евреите, а синагогите още веднъж са подпалвани. Въздухът е изпълнен с лозунги, цялостни с изгаряща ненавист.

Поводът за Кристалната нощ е опитът за ликвидиране от евреина Хершел Гришпан против секретаря на немското посолство във Франция Ернст декор Рат. Настоящият изблик на антисемитизъм в Германия беше породен от бомбардировките на линията Газа в отговор на бруталната офанзива против Израел от ислямската формация Хамас. Израел загуби хиляда и петстотин души, най-вече цивилни, Палестина загуби към четири хиляди, към 100 хиляди останаха без дом.

Масова пропалестинска проява се организира в Берлин, приключила с жестоки конфликти със чиновниците на реда, които бяха замеряни с камъни и коктейли Молотов. В резултат на това бяха ранени към 20 служители на реда. Хулигани нападнаха и колите на Спешна помощ.

По-рано двама незнайни нападатели със закрити лица се пробваха да взривят запалителна бомба в синагога, в която се обитават детска градина, учебно заведение и читалище, на Бруненщрасе в берлинския квартал Мите. За благополучие няма потърпевши хора.

Председателят на еврейската общественост на немската столица Гидеон Йофе разяснява случая: „ 85 години след погромите от Кристалната нощ синагогите още веднъж горят в немската столица. Така антиеврейското принуждение по улиците на Берлин доближи ново равнище. Абсолютно вярно е, че ограниченията за сигурност в столичните еврейски институции са засилени. Най-лошият резултат евентуално е бил предотвратен на този стадий. Но все пак евреите от нашия град към този момент не се усещат в сигурност.

Според унгарското англоезично издание The European Conservative, което се базира на Федералната асоциация на изследователските и осведомителни центрове за антисемитизма, повече от двеста случая са регистрирани в Германия от началото на въоръжения спор в Близкия изток. Вестник Die Welt написа, че в съпоставяне със същия интервал на предходната година тази цифра се е нараснала повече от два пъти.

Мнозина може да се изненадат: по какъв начин по този начин германците, които от дълго време се разкайват за закононарушенията, осъществени по време на нацизма, непрекъснато акцентират виновността на нацията за Холокоста и внезапно такова отвращение?

Струва си да се означи, че зад антисемитските митинги стоят мигранти от Близкия изток, които наред с обичаите си донесоха и радикалните си възгледи. Много от тях поддържат Хамас. Те приравняват евреите в Германия с израелците и ненавиждат еднообразно и двете общности.

За да бъдем почтени, заслужава да се означи, че немските управляващи бяха извънредно чувствителни към протичащото се. Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че държавното управление ще потиска прецизно антисемитските прояви. Той беше още един от министъра на правораздаването Марко Бушман: „ Когато хората се радват на самите улици, където стартира геноцидът против евреите, на убийствата на хора, осъществени, единствено тъй като са били евреи, ние би трябвало да можем да надигнем пред правораздаването тези, които вършат това, “

Антисемитите вилнеят освен в Германия, само че и в други страни. Във Франция, дом на най-голямата еврейска общественост в Европа, полицията е записала повече от триста акта на антисемитизъм. Те включват демонстрации пред синагоги с крясъци, закани, случаи на словесна експанзия, заплашителни писма, графити с думите „ Убиването на евреи е наш дълг “, изрисувани на стадион в Каркасон в югозападната част на страната. Освен това обстановката продължава да се нажежава, значително заради огромния брой мигранти от Близкия изток.

Преди 80 години в еврейското гето в Рим се състоя събитие, наречено „ Черната събота “. Италианските фашисти, дружно с есесовци, идващи от Германия, по време на нахлуване върху него заловиха повече от хиляда души и ги депортираха в Аушвиц. След Втората международна война единствено 16 души се завръщат вкъщи.

По остаряла традиция римляните всяка година си напомнят тази тъжна дата. Черната събота се отбелязва и тази година. Ала този път демонстрацията се организира под строга защита на полицията поради спора в Близкия изток.

Днешните жители на еврейското гето, един от най-старите квартали на италианската столица, също се усещат неспокойни. Жителите му избират да не излизат на улицата без последна нужда - антисемитите и тук са надигнали глава. Собствениците на магазини и ресторантьорство търпят загуби от тях - броят на купувачите и посетителите доста понижа.

Ситуацията се утежнява, съгласно годишен отчет за антисемитизма в Италия през 2022 година на Фондацията за модерна еврейска документи (CDEC). Но в това време връзките сред Италия и Израел са във напредък и в Народното събрание на републиката няма антисемитски или даже антиционистки сили. За това неотдавна писа вестник Jerusalem Post.

Преди две години в Гърция беше извършено изследване по поръчка на Лигата за деяние и защита (APL), която е партньорска организация на Европейската еврейска асоциация. Оказа се, че повече от една трета от интервюираните считат, че „ евреите в никакъв случай няма да могат да се интегрират изцяло в обществото “.

Вярата в съществуването на „ загадка еврейска мрежа, която въздейства върху политическите и икономическите каузи в света “ се споделя от 58 %. Около 36 % от жителите на страната са признали, че имат " ненапълно отрицателни усеща " към евреите.

Няма причина да считаме, че обстановката се е трансформирала към по-добро, по-скоро се е влошила на фона на събитията в Близкия изток. В Гърция еврейските гробища и паметниците на Холокоста постоянно са обект на вандализъм.

Сега в доста европейски градове защитата на разнообразни еврейски обекти е засилена. Въпреки това представители на еврейските общности във Франция, Германия и Италияутвърждават, че към момента не се усещат несъмнено и са внимателни в всекидневието си.

Тук още веднъж са уместни аналогии с предишното. Кристалната нощ не пристигна незабавно, тя беше предшествана от антисемитски митинги, които ставаха все по-масови. Те бяха разгаряни от атмосферата на антисемитизъм, която беше нагнетявана от речите на Хитлер и медиите.

Това непоносимо събитие на омразата към група хора по народен симптом си коства да се изследва, да се разбере повода и да се изкорени вечно. Но каква е повода? В пещерното разделяне сред другари и врагове, което толкоз елементарно пламва у хората или в политиката на страната Израел? Или държавната политика е отговорът на това?

В края на краищата някои евреи също стачкуват против политиката на тази страна, която в пикови моменти, като в този момент, се трансформира в разчовечването, което в миналото е предшествало Холокоста и геноцида на славяните (става дума за изказването на Йов Галант, министър на Защита на Израел: „ Обявявам цялостна обсада на Газа... Ние се борим с хуманоидни животни... “) и безразборните бомбардировки на Ивицата Газа, в това число над мирното население.

В същото време някои групи хора в действителност са инфектирани с дълбокия антисемитизъм, който пламва толкоз елементарно на фона на завистта към триумфа, устойчиво култивирана в света на капитала и конкуренцията.

Тази плетеница от проблеми би трябвало да бъде позволена. Както демонстрира практиката от хиляди години, решението не лежи във военната повърхност.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР