На главния площад в Скопие; на гроба на Гоце Делчев;

...
На главния площад в Скопие; на гроба на Гоце Делчев;
Коментари Харесай

Заради договора с България и етнически въпроси македонците посрещнаха Илинден разделени

На основния площад в Скопие; на гроба на Гоце Делчев; в сърцето на Македония на мястото на историческа битка; на същото място, само че ден по-рано - македонският народен празник Илинден тази година сътвори цялостен лист с обособени празнувания, които разнообразни политически сили и държавни представители използваха, с цел да насочат послания и задочно да разменят нападки.

" Елате, братя мюсюлмани, при нас, да търсим нашите дружби. Македония е наша обща майка и ни вика за помощ, " сподели пред слушателите ръководителят на Народното събрание Талат Джафери, цитирайки Гоце Делчев в речта си на Мечкин камен - скалисто плато в региона на Крушево, където се води най-кръвопролитната борба от Илинденско-Преображенското въстание.

Джафери беше първият етнически албанец, изнесъл тирада за празника от името на управляващите, защото стана и първият етнически албанец, определен за ръководител на събранието през април (събитие, довело до безредици в Народното събрание в Скопие). Кабинетът го избра, защото около визитата на българската делегация отпред с премиера Бойко Борисов и срещата на Адриатическата група, на която Македония е " изнесен " ръководител в Черна гора, всички останали бяха ангажирани.

" Трябва да се гордеем, че преди повече от век нашите предшественици приказват и се борят за независимост, за удостояване на човеиките права, за общуване и приемливост, за мултикултурно и мултиетническо общество, " сподели още Джафери, изреждайки водачи на въстанието като Никола Карев, Даме Груев, Питу Гули и други. Същите цивилизационни полезности и правила повеждат Македония против фашизма през 1941 година и македонците до ден сегашен съблюдават тези правила, само че е нужно да се изчистят всички " отворени въпроси " в страната и със съседите, сподели още ръководителят.

Без аудитория

Той не отвърна на провокациите от онази част от присъстващите, които реагираха на появяването му с подсвиркания и обиди. Всъщност регионът на Мечкин камен - където други години десетки хиляди се стичаха с коли и рейсове - беше съвсем запустял тази година спрямо предходни празнувания. Това беше ненапълно поради решението на ВМРО-ДПМНЕ да дойде на Мечкин камен във вторник, 1 август, и да призове последователите си (част от тях в миналото карани с наети от партията рейсове до мястото на честванията) да бойкотират церемонията, с цел да покажат съпротивата си към " нелегитимно определени " лица.

Някои издания обаче дефинираха постъпката на ВМРО-ДПМНЕ като " тактически ход ", защото някогашният външен министър и народен представител от партията Антонио Милошоски настоя, че задачата е и да се избегнат вероятни провокации поради изявата на Джафери. Същия ден ВМРО-ДПМНЕ преповтори и съпротивата си против Договора за добросъседство меду София и Скопие в настоящия му тип и разгласи, че няма да го поддържа, когато пристигна време Народното събрание да го ратифицира.

Малко преди речта на ръководителя министър председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев поставиха венци на гроба на Гоце Делчев в църквата " Св. Спас " в македонската столица. По протокол само Заев изнесе тирада, само че по-късно под звуците на музика и съпроводени от министри и висши военни и от двете страни водачите отдадоха респект на общия си воин при засилени ограничения за сигурност, а на церемонията не бяха позволени външни лица.

Фотогалерия: Борисов и Заев поставиха венци на гроба на Гоце Делчев в Скопие >

" Да честваме дружно всичко след 15 януари 1992 година "

Недалеч от тях, до момента в който делегацията на Борисов потегляше за летището в Скопие, пред паметника на Методи Андонов - Ченто в центъра на града президентът Георге Иванов сподели, че на македонците се " оспорва правото на разцвет " поради македонската им еднаквост и прикани страната да не " жертва същността си " в името на еврочленство.

" Трябва да честваме това, което е общо от 15 януари 1992 година насам, " сподели Иванов, очевидно имайки поради общото отбелязване на Илинден от Борисов и Заев. На упоменатата от него дата България призна независимостта на Македония.

Цената, която Македония заплаща по пътя си към евроинтеграцията, е " прекомерно висока ", сподели Иванов. " Нито една страна членка не се е сблъсквала с въпросите, за които ние всекидневно хабим време, сила и самообладание. От нито една друга страна членка не се желае това, което се желае от нас - отказване на правото на човешко достолепие и самоопределяне, " сподели той.

 Заради контракта с България и етнически въпроси македонците посрещнаха Илинден разграничени
© Николай Дойчинов

Президентът напомни за водачи от България и Гърция, предизвестили, че македонизмът затваря вратата на Скопие към Европейски Съюз. " Съветът им би бил на място, в случай че в действителност ставаше дума за неистина... Но не е по този начин просто. Македонизмът е македонството. Нашият облик и еднаквост, които другите не признават. " Без македонството на възрожденците от 19 век нямаше да го има първия Илинден. Без македонството на партизаните нямаше да го има втория Илинден. Без македонството на жителите нямаше да има самостоятелна и суверенна Македония. Без македонството Македония е единствено форма без същина... македонския народ го свеждат до аморфна маса, която може да се моделира съгласно желанията на чужденците. "

Югославянинът Ченто е и първият ръководител на АСНОМ - Антифашисткото заседание на национално избавление на Македония, свикано незаконно на 2 август 1944 година в манастира Прохор Пчински, където се прогласява независимостта на македонската страна с формален македонски език.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4545)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР