На Гърция трябваше да бъде позволено да банкрутира и да

...
На Гърция трябваше да бъде позволено да банкрутира и да
Коментари Харесай

Варуфакис: На Гърция трябваше да ѝ се позволи да банкрутира

На Гърция трябваше да бъде разрешено да банкрутира и да излезе от рецесията, съобщи някогашният финансов министър от държавното управление на СИРИЗА Янис Варуфакис пред немския таблоид Bild, съобщи " Фокус ".

„ Що се отнася до гръцките банки и самата страна, те не трябваше да бъдат спасявани – трябваше да им се разреши да банкрутират, да понесат следствията и по-късно да им се даде опция да се вдигнат на крайници и да продължат напред “, съобщи Варуфакис в просторно изявление пред немското издание от лятната си резиденция на остров Егина.

Бившият финансов министър счита, че Гърция, която публично излезе от оздравителната стратегия в понеделник, е в „ същата черна дупка “, както и преди 10 години и че „ тя продължава да потъва все по-дълбоко всеки ден “.

„ Въпреки кредитните облекчения от няколко милиарда евро, задълженията пораснаха: страната към момента е банкрутирала, елементарните жители обедняха, фирмите не престават да банкрутират и нашия БВП е намалял с 25%... Всички дължат пари на всички – само че никой няма пари да си изплати заемите “, акцентира Варуфакис.

Излишъците, които е събрала гръцката страна през последните години, са действителни, само че отразяват „ плътта и кръвта, които управляващите изсмукват от умиращия частен бранш. Това е доказателство за закононарушението против логиката, а не за възобновяване или триумф “.

Германците са излъгани на два пъти от своя канцлер Ангела Меркел, твърди Варуфакис: един път, когато е споделила, че спомагателните заеми са акт на взаимност с гърците, когато парите в действителност са били предоставени на гръцки и френски банки. А другата неистина е „ обещанието към германците, че заемите ще бъдат изплатени с лихвите – нещо, което е невероятно поради банкрута на Гърция “.

Бившият министър счита, че Берлин и Европейския съюз не са били заблудени от гръцките статистики преди влизането на страната в еврозоната. „ Те постоянно са знаели. Те си затвориха очите за статистическите операции на Италия, тъй като политиците в действителност имаха потребност да вкарат Италия “.

Той изрази мнение, че „ чарът “ на Меркел е унищожил доста мъже, в това число в нейната партия и главната съпротива в Германия.

„ Ципрас беше едно от най-лесните ѝ провокации. Тя му даде обещание доста и не му даде нищо. Например, тя му даде обещание облекчения от задълженията, а по-късно ги отхвърли. Тя имаше цел: ние трябваше да вземем още пари и по-късно да млъкнем “.

Варуфакис твърди също, че е уволнен от премиера Алексис Ципрас, тъй като не е желал да подпише проекта за третата помощна стратегия за гръцкото държавно управление. Това беше „ тъкмо сега, когато искахме да вкараме промени против огромен брой данъчни измамници “.

„ Тройката, със единодушието на държавното управление на Ципрас, умъртви програмата, с която данъчните измамници щяха да бъдат хванати... Тройката – не министрите на финансите – искаше да отбрани олигарсите. Олигарсите бяха съдружниците на тройката в Гърция, управляваха банките и направляваха публичното мнение. Те трябваше да бъдат предпазени “, заключи някогашният министър на финансите на Гърция от държавното управление на СИРИЗА Янис Варуфакис.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР