На гара "Трапезица" търновската общественост "посрещна" Фердинанд и правителството на

...
На гара "Трапезица" търновската общественост "посрещна" Фердинанд и правителството на
Коментари Харесай

Във Велико Търново посрещнаха княз Фердинад

На гара "Трапезица " търновската общност "посрещна " Фердинанд и държавното управление на Александър Малинов.

Възстановката пресъздаде събитията отпреди 110 години, когато на 22 септември 1908 година на гарата към 10.00 часа идва царският трен, изпратен от София в Русе. Тя е част от атракционното пътешестване на ретро влака "Корона експрес " с парен локомотив, проведено от БДЖ - Пътнически транспорти.

На жп гара Трапезица артисти от ДМТ "Константин Кисимов " пресъздадоха историческия миг, в който кметът на града Иван Вителов посреща княза и представителите на кабинета.

Княз Фердинанд прочита манифеста, а по-късно по предложение на министър-председателя и тогавашния ръководител на Народното събрание Христо Славейков приема да стане цар, а България - царство.
На гарата участваха търновци, облечени в обичайните за това време облекла, пресъздадени от възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон ".

Курсанти от НВУ "Васил Левски " и членове на клуб "Традиция ", обезпечиха наличието на военните от 18-и Етърски и 20 -и Добруджански полк.

От фондовете на районния исторически музей беше извадена пишещата машина, на която е преписан манифестът и разпратен до всички области на страната.

Бяха прочетени и приветствените телеграми от целия свят, които Фердинад е получил след историческия акт на Независимостта, съобщи Българска телеграфна агенция.

След едночасов престой влакът потегли за Трявна. Възстановката е част от деянията, включени в Националния календар на Европейската година на културното завещание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР