На форума наричан “Българският Давос представители на всички политически партии,

...
На форума наричан “Българският Давос представители на всички политически партии,
Коментари Харесай

Държавата да осигури среда за изграждане на цифрова инфраструктура | Бизнесът и индустрията говорят на Powers Summit

На форума именуван “Българският Давос ” представители на всички политически партии, работодателските организации, над 100 браншови организации на бизнеса, научния и гражданския бранш се събраха за второто издание на новаторската платформа за конструктивен, действен разговор, лице в лице сред властта, бизнес водачите, науката и гражданския бранш - Powers Summit.

Във всяка тематика има три модула:

1. 40 минутен спорен панел с водачите на работодателски организации, браншови и индустриални асоциации

2. Лидерите приказват, изявени представители на бизнеса ясно и прагматично слагат проблеми и дефинират решения, както и нужните дейности от страна страната за постигането им.

3. “Чувам ви ” сесия, в която политиците обобщават чутото и дефинират стъпки за неговото реализиране. Всеки политик в тази част стартира своето изявление с думите “Чух ви ”!, в случай че е чул и споделя какво тъкмо е чул.

В панел “План за възобновяване ” взеха присъединяване Андреана Атанасова - ръководител на Алианса на софтуерната промишленост, инж. Илиян Терзиев - ръководител на Българската строителна камара, Меглена Русинова - ръководител на Българската фотоволтаична асоциация, инж. Васил Велев - ръководител на Асоциация на индустриалния капитал в България, Стоян Ставрев - Член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Панелът е модериран от Андрей Бъчваров - Дигитална Национална Коалиция.

Панелистите сложиха трите целта към които се сплотява цялата промишленост в предварителни срещи и диалози, проведени от Powers Summit, които да бъдат чути от ръководещата власт и изискват решение в идващите 6 до 12 месеца. Те са:

1. Държавата би трябвало да сътвори един метод и да обезпечи среда за създаване на цифрова инфраструктура а не да я построява сама и да налива държавни пари в лична такава. Ако има бизнес като телекомуникационните компании, които добре се развиват, би трябвало да им се даде късмет те да създадат инфраструктурата като да вземем за пример 5-то потомство мрежи. Подкрепяте ли непосредствено възлагане на тези планове, да вземем за пример посредством системата ИСУН?

2. До 3 месеца решение за финансиране на рехабилитацията и модернизацията на разпределителната мрежа, а освен на електропреносната мрежа, а до 6 месеца да бъдат признати измененията в Закон за силата от възобновими източници и в Закона за енергетиката, които осъществяват директивата за възобновимата сила от 2018 година Горния проблем е сериозен обвързван с присъединението на новите енергийни мощности към системата за сигурност на доставките и обикновено балансиране на новоизградените мощности.

3. Пренасочване на средства от несъстоятелния, непостижим и непотребен план за създаване на акумулатори за предпазване на електрическа сила към създаване на ВЕИ със системи за предпазване на сила за лични потребности в предприятията, възобновяване на мощностите на ПАВЕЦ „ Чаира “, развиване на електропреносната и електроразпределителните мрежи; по отношение на променената обстановка в енергетиката на Европейски Съюз, предоговаряне на условието за понижаване с 40% на излъчванията в енергетиката до 2025 година спрямо 2019 година, за удължение на периода и/или подмяна на базовата година с 2022 година и/или понижаване на % на редукция; преформулиране на условията за енергийно възобновяване на здания в областта на производството с оглед тяхната постижимост и други

Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули по целите, бяха: Атанас Пеканов - Заместник министър ръководител по ръководство на европейските средства, Служебно държавно управление, Жечо Станков - Политическа партия ГЕРБ, Асен Василев - Политическа партия " Продължаваме промяната ", доктор Хасан Адемов - Политическа партия Движение за права и свободи, Владислав Панев - Коалиция „ Демократична България-Обединение “

Какво чуха политиците и какви задължения поеха:

Атанас Пеканов - Заместник министър ръководител по ръководство на европейските средства, Служебно държавно управление

“Европа продължава да цели зелен преход, който да ни направи по-малко подвластни от доставки от други страни, надлежно и по-малко податливи на геополитически опасности. Ключов аспект остава преструктурирането на енергийната ни инфраструктура. Подкрепям опцията и значимостта средства да отидат в създаване на ПАВЕЦ. Трябва да се създаде ускорена процедура по присъединение на ВЕИ-та. ”

Жечо Станков - Политическа партия ГЕР Б

“Подкрепяме да не се постанова държавната енергетика да губи средства и страната да поведе борбата с инфлацията без тази борба да минава през джоба на хората. Политическа партия ГЕРБ стоим твърдо зад самодейността за предоговаряне на проекта. ”

Асен Василев - Политическа партия " Продължаваме промяната "

“Твърдо съм срещу заменянето на лични въглищни запаси с такива с импортиран газ. Вече не затваряме мощности, само че би трябвало да се понижат излъчванията в резултат на взетото през 2019г. решение. Ако се понижат въглищата, това е добре за България, само че не е добре за района така кати Гърция и Румъния имат интерес нашите въглищни мощности да продължат да работят. ”

доктор Хасан Адемов - Политическа партия Движение за права и свободи

“Около проекта за възобновяване и резистентност има известни компликации, само че неспособност за осъществяването му. Освен за превъзмогване на следствията от Ковид рецесията той дава опция за подкрепяне на зеления преход, цифровата стопанска система и цифровите технологии. Предприятата и бизнесът са тези, които могат да основат условия за запазване на силата, която се създава допълнително. ”

Владислав Панев - Коалиция „ Демократична България-Обединение “

“Важното за Плана за възобновяване и резистентност е по какъв начин да се усъвършенства резултатът от вложените в него вложения. Стари мощности се затварят единствено когато на тяхно място има построени нови мощности. Глупост е да затваряме мощности с народен запас, с които ще разклатим и прилежащите ни страни. Необходими са вложения в електропреносната система и в съхранението на сила, осигуряващи енергийната ни самостоятелност и ниски цени за потребителя с цел да бъде конкурентоспособна стопанската система ни. ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР